https://www.bugmel.com/ne-nedir/gezegenler-ve-olusumlari

Anlamamızın ve anlaşılmamızın temel taşı olan iletişim, günlük yaşamdan tutun da, kariyer, sağlık ve daha pek çok alanda insanı etkileyen bir unsurdur. Sylviane Herpin’in bir sözü vardır: “Düşündüğünüz, söylemek istediğiniz, söylediğinizi sandığınız, söylediğiniz, karşınızdakinin duymak istediği, duyduğu, anlamak istediği, anladığını sandığı, anladığı arasında farklar vardır. Dolayısıyla insanların birbirini yanlış anlaması için en az dokuz ihtimal vardır.”1 Yani bir sözün doğru anlaşılma olasılığı yaklaşık %11. Bu yüzdendir ki iletişimin bir parçası olan kendini ifade etme, her zaman hayatımızın en önemli parçası olmuştur.2

Bununla birlikte, kendimiz hakkında bilgi sahibi olmak, düşüncelerimize hâkim olmak ve yön vermek bu dünyadaki tekâmülümüzü gerçekleştirme yolunda bize düşen zorlu görevlerden de biridir.

Merkür’ü Nasıl Yorumlamalı?

Günümüz dünyasında hala en önemli sorunlardan biri iletişimdir. Bunun çözüm yollarını bulmak için isterseniz Merkür’ü biraz daha yakından tanıyalım.

Venüs ile birlikte yörüngeleri Güneş’e, Dünya’ya olduğundan daha yakındır; dolayısıyla Dünya’dan bakıldığında her zaman Güneş’e çok yakın görünür. Merkür, Güneş’e 28 dereceden fazla bir uzaklıkta olamaz ve bu nedenle de ya Güneş’le aynı burca ya da o burcun her iki tarafındaki burçlardan birine düşer. Bu nedenle Merkür ve hatta Venüs’ün etkilerini Güneş burcununkiyle ilişkilendirmek her zaman yerinde olmuştur.

Roma mitolojisinde Merkür, Olymposlu tanrılar içinde en hareketli ve renkli olan Yunan tanrısı Hermes ile özdeşleştirilir. İnsanlara ve tanrılara tüm haberlerin Hermes tarafından ulaştırıldığına inanılırdı. Ayağında kanatlı sandallar, başında kanatlı bir başlık, elinde kanatlı sarmal şeklinde iki yılanı simgeleyen bir asayla (Cadeceus) resmedilen Hermes o kadar hızlıdır ki, sanki rüzgarın kişiselleştirilmiş halidir. Hermes’in hız prensibi, Merkür’ün en hızlı hareket eden gezegen olmasıyla örtüşür. Hermes de Merkür’ün elementi cıva gibidir, doğduğu gibi hareket eder.

Zeus’un habercisi Hermes, bilgi iletirdi. İletişim gezegeni Merkür de bilgiyi bir yerden bir yere aktarır. Merkür aynı zamanda merak fonksiyonuna hizmet ettiğini de gösterir.

Merkür ne kadar objektif çalışırsa gelen bilgi o kadar yansız ve doğru olacaktır. Yapılması gereken Merkür’ün nötr doğasını, Hermes’in hiçbir tanrıya taraf olmaması gibi korumaktır.

Merkür, isim değiştirerek tarihteki yolculuğuna devam eder. Hermetizm öğretisine göre Yunanlı tanrı Hermes, Mısırlı yazı tanrısı Thoth, Babil mitolojisinde Marduk (Jüpiter)’un oğlu Nabu, Tevrat’ta adı geçen Hanok ve İdris peygamber aynı kişilerdir.

Merkür; bilgelik, gizli öğretilerin koruyucusu, insanoğluna yazı, bilim ve türlü sanatları öğreten, iletişim, bilgi ve düşünceyle örtüşen bir gezegendir.

Merkür Etkisi

Merkür’ün Güneş’ten 28 dereceden fazla uzaklaşmaması, onun egoya hizmet ettiğinin astrolojik işaretidir. Zihin ve düşünce sahte benlikler yaratabileceğinden Merkür’ün konumu önem taşır.

3. evin içeriği yakın çevre, kardeş, akraba ve üniversiteye kadarki eğitimdir. Bunun yanı sıra Merkür, zihin faaliyetlerinin nasıl işlediğini anlatır.

Hermes’in görevlerinden bir diğeri, ölülerin ruhlarını yeraltı dünyasına kadar götürmekti. O, bu dünya ile tinsellik arasında bir köprü kurmuştu. Bu yönüyle Merkür, bilinçdışı haberler getirebilir. Uyurken gördüğünüz rüyaları Neptün yönetir ancak bilinçdışı sembollerin ne anlama geldiği Merkür’ün anlamlandırmasıyla netlik kazanarak bilinç düzeyine çıkar.

Hermes’in asası, Cadeceus birbirine sarılmış iki yılanlı asa olarak uzlaşma sembolüdür ve Merkür, arabulucu gezegen olarak mitolojide yer bulur. Asadaki bu yılanlar, büyüyüp küçülen ve yok olan Ay’ın sembolüdür. Merkür’ün fiziksel yapısı bakımından Ay’ın benzeri olduğu kabul edilmiştir. Klasik astrolojide Ay, Merkür ile ilgili 3. Evde güçlüdür. Merkür Ay olumlu açılarında akıl sağduyu ile işleyecek, düşünceler duygusal derinlik taşıyacaktır. 

Merkür Faktörü

Merkür, değişken burçlardan İkizler ve Başak burcunun yöneticisidir. Merkür’ün oldukça farklı iki burcu yönetmesi ve simyacıların doğanın ikili ruhunu Merkür’de kişileştirmeleri, Merkür’ü iki yüzlü Merkür olarak adlandırılmasına karşılık gelir.

Genel anlamda Merkür faktörü; Merkür Aslan burcunda düşük, Yay ve Balık burcunda zararlıdır.

Düşük pozisyonda olduğunda, farkındalıklarla olumluya dönüştürebilirsiniz.

Doğum haritanızda Retro veya düşük pozisyonda Merkür’ünüz varsa, yazı yazarak konsantrasyonunuzu artıracak çalışmaları düzenli bir şekilde hayatınıza çekin, sistematik olun, yalana ve gıybete hayatınızda yer vermeyiniz.

Merkür Burcuna Göre İletişim

Güneş burcuyla ilişikli olarak Merkür’ün iletişim konularına etkisi değerlendirmek gerekirse;

Merkür Koç Burcunda: Zihin son derece hızlı ve kararlı çalışır. Ancak kişi kendine fazla güveniyorsa zamanından önce eyleme geçmeye de yol açabilir. Büyük bir resim hesaba katılabilir, ancak ayrıntılar gözden kaçabilir. Bu insanların küçük şeylerle uğraşacak vakti yoktur. Acelecilikleri bazen dikkatsiz görünmelerine neden olur. Bazen bocalayarak kendine daha az güvenen bir ruh haline düştüklerinde, olumsuz hissetmemeleri gerektiğini ve sorunları her zaman için olumlu bir düşünce yapısı ile değerlendirebileceklerinin farkında olmalıdırlar.

Merkür Boğa Burcunda: Zihin kişiyi düşünceli ve tedbirli yapacak şekilde yavaş ve durmaksızın çalışacaktır. Konsantrasyon ve hafıza iyidir ve genellikle Koç’un tez canlılığı bu Merkür etkisiyle sağlamlaştırılır. İkizler’e ait yüzeyselliği fazlasıyla kontrol altında tutar, düşünce sürecine kararlılık ekler, sağduyuyu yükseltir ve istikrar katar, hatta pratik bir bakış açısı aşılar. Güneş burcu da Boğa olanlar, inatçılık eğilimini Merkür arttıracaktır. Çocukların olguları benimsemesi zaman alır, ancak öğrenilenler uzun süre unutulmaz.

Merkür İkizler Burcunda: İkizler’e özgü ikililik, bir seferde iki şey yapma yeteneğini arttırır. Güneş burcu da İkizler olanlara, huzursuzluk ve can sıkıntısı ile baş etmede yetersizlik çokça vurgulanmıştır. Zihin, konunun bir yönden bir başkasına sıçrayacak şekilde aşırı hızlı çalışır. Doğal bir zeka ve gerçekte olduğundan daha fazlasını bildiği izlenimini verme eğilimi vardır. Kişi çok yönlü düşünebildiği gibi, entelektüel de düşünür.

Merkür Yengeç Burcunda: Yengeç’e özgü hayal gücü yaratıcı bir biçimde ifade edilmelidir ve bir iç değerlendirme sonrası kişisel sorunlara yerinde çözümler bulunabilir. Geçmişe bakma eğilimi ifade güçlerini felce uğratabilir. Azim, zengin hayal gücü ve duyarlılıkla yaratıcılığı ortaya çıkarır. Hafızaları kusursuz işler, ancak bazen öfkeleri dostluklarına zarar verebilir.

Merkür Aslan Burcunda: Düşünceler bir kez oluştuğunda, artan bir kararlılık ve olası bir otoriterlikle birlikte, fikirlerin değişmesine karşı bir isteksizlik görülebilir, ancak muhteşem bir organizasyon ve liderlik yeteneği olacaktır. Bu kişiler gerektiğinden –bazen çok otoriter davranacak ölçüde- sorumluluk alabilirler. Konsantrasyon güçleri fazladır.

Merkür Başak Burcunda: Sağduyu, eleştirel, güçlü ve mantıksal etki sağlar; akla atiklik kazandırır. Kişi, analitik düşünme yeteneğinin yanı sıra detaycı düşünme yeteneğine sahip olacak, algıladığı tüm nesne ve objeleri sınıflandırma yoluna gidecektir, ayırarak kavrayacaktır. Güneş burcu Terazi olanlara ise, Başak’a özgü dırdır etme, özellikle de eşlere karşı eğilimini kontrol etmelidir. Mükemmel akıllara sahiptir ve entelektüel uğraşlara meylettikleri takdirde, gerçekten de ilgilerini çekecektir. Zihinsel kuruntular onlar için iyi değildir.

Merkür Terazi Burcunda: Terazi’ye özgü kararsızlığı artıracak ve zihin tembelliğini getirecektir. Kendini koyuverme ve gündüz düşleri ya da Televizyon karşısında aşırı gevşemek teşvik edilmemelidir. Muazzam bir sempati, anlayış ve nezaket olacaktır, çünkü bu kişiler muhteşem dinleyicilerdir. Ancak eyleme geçmeleri için sıkıştırmak, ailesi ve dostları için hüsranla sonuçlanır. Güneş burcu Akrep olanlara ise, Akrep’in kırıcı ifadelerini yumuşatacak, sempati, anlayış ve hatta empati katacak ve aynı zamanda iyi dinleyici olacaktır.

Merkür Akrep Burcunda: Yoğunluk, kararlılık ve belirli bir amacı olma, her şeyi alan ve hiçbir şeyi unutmayan bir zihin tarafından yükseltilecektir. Ancak aşırı durumlarda yıkıcı bir dürtü veya kıskançlık ortaya çıkabilir. Düşünce ve sezgilerinin bu muazzam mağarası olumlu biçimde dışa vurulursa, en muammalı sorunları bile çözmeye muktedir, av köpeği benzeri bir akla şahit oluruz. Güneş burcu Terazi olanlara ise, Terazi’ye özgü doğal çekicilik ortaya çıkacak; dedikodudan, plan ve entrikadan hoşlanma eğilimleri de olacaktır. Güneş burcu Yay olanlar ise, proje ve diğer insanlar hakkındaki duyguları üzerine düşünmesi vakit alır ve Yay’da çoğunlukla eksik olan, detaylarla başa çıkma yeteneği, Merkür Akrep’te iyi bir şekilde karşılanacaktır.

Merkür Yay Burcunda: Yay’a özgü entelektüellik özelliği çok daha fazla artacak, alabildiğine geniş bir vizyon olacağından, çoğunlukla detayları gözden kaçıracaktır. Yay’a özgü eğlenceli mizah anlayışı da, tıpkı korkunç bir iyimserlik, coşku ve yanında psikolojik ya da fiziksel açıdan klostrofobik hayat şartlarına dair korkular gibi mevcut olacaktır. Güneş burcu Akrep olanlarda ise, Akrep ve Yay’ın özellikleri büyüleyici bir denge unsuru sunacaktır. Güneş burcu Oğlak olanlara ise de, Oğlak’ın ciddi kişiliğini hafifletir ve hepsinin içlerindeki “uçarı keçiyi” artırır. Artan bir iyimserlik ve fikirleri kolayca kavrama yeteneği, belli ölçüde birçok yönlülük ve daha az sabit fikirlilik olacaktır. Düşünce süreçleri, Merkür diğer burçlarda olduğu zamankinden daha hızlı gelişecektir.

Merkür Oğlak Burcunda: Merkür Oğlak yerleşimi, yavaş hareket eden bir zihne işaret edebilir. Oğlak’ın yavan mizah duygusu daha güçlü ortaya çıkar. Ancak burada kararlılık ve hırs doruk noktadadır. Bu kişiler kendilerini yersiz endişelerden kurtarabilirse, çok şey başarabilir. Güneş burcu Yay olanlara ise, artan konsantrasyon ve düşüncelilik ile azalmış bir kör iyimserlik ve ihtiyatlılık unsuru görülecektir. Edebiyat sevgisi olağandır. Güneş burcu Kova olanlarda ise, akılları, inatçılığa olan eğilimlerle birlikte pratik, mantıklı ve yaratıcı olacaktır. Çok geleneksel biçimde neyim sorumluluğunun alınması ve ifade özgürlüğünün nerede ifade edilmesi gerektiğine dair açık bir görüşleri olacaktır. Eğer bu iki aşırı uç iyi çalışırsa, her şey mükemmel olur. Çalışmazlarsa, belli ölçüde içsel çatışmanın çözümlenmesi gerekebilir.

Merkür Kova Burcunda: Merkür’ün Kova’da yüceldiğini söyleyebiliriz. İnatçılık ve öngörülmezlik artacaktır. Yaratıcılık ve hatırı sayılır bir orijinallik ortaya çıkacaktır ve bağımsız birincil öneme sahip olur. İfade özgürlüğünü işlerinde ve hayatlarında kendilerine has bir biçimde devam ettirmeleri elzemdir. Bu kişilerin hayat daha az geleneksel bir bakış açıları vardır. Ancak Güneş burcu Oğlak olanlar bazı zamanlarda, muhafazakâr mı yoksa radikal mi bir eylem sırası izlemek gerektiği konusunda karar verirken çatışma yaşayabilirler. Parlak ve orijinal fikirler görmezden gelinmemelidir. Güneş burcu Balık olanlara Merkür zihin gücü ekleyecek, pozitif özellikli bir kararlılık ve inatçılık unsuru ekleyecektir. Yardımseverlik unsurları daha da artacaktır, hatta orijinallik ve yaratıcılık Balıklara özgü yaratıcı ilgi alanlarına önemli ölçüde parlaklık ve göz alıcı bir dokunuş getirecektir.

Merkür Balık Burcunda: Her iki ayaklarını da yere basmayı zor bulurlar. Yere indiklerinde ise –eğer inanılmaz hayal güçlerinin de kendileri ile birlikte yere inmesini sağlayabilirler ve nihayetinde fikirlerine hayat ve yaratıcı bir biçim verebilirlerse- çok iyi işler yapacaklardır. Kolay inanırlar ve her zaman için şüpheci bir unsur geliştirmek için gerçekten de çok çabalamalıdırlar. Güneş’i Kova olanlara ise duyarlılık ve diğer insanları fazlaca düşünme ekleyecek; Kovalara özgü bağımsızlık bir nebze yumuşar, insancıl özellikler önemli ölçüde güçlenecek ve Balık’ın Merkür yoluyla verdiği duygusal etki, kişilere ilgi çekici ve sıcak bir boyut katacaktır. Güneş burcu Koçların çabuk karar alışını hassas hale getirir ve kişiyi çok daha düşünceli ve bencilliğe daha az eğilimli kılar. Genellikle ufak meseleler konusunda kafa karışıklığı yaşarlar ve özellikle de onlar için önemli olan bir şey üzerine odaklanırken şaşılacak derecede unutkan olabilirler. Saf dışı bırakmamaları gereken hatırı sayılır sezgilere sahiptirler. Bu sezgiler geliştirilmeye değerdir.

Her şeye yön veren, geliştiren bilgidir ama körelten de odur. Bilgiye, sadece Merkür’ün akıl ve mantık fonksiyonları ile elde ederiz; böylece insanoğlu olarak en büyük gücümüze de erişmiş oluruz. Astrolojideki göstergeler, göksel haritalar, coğrafya ve astronomi her zaman bilimin bir parçası olmuştur. Birçok dinde de yol gösterici olarak yıldızlara (gezegen ve asteroidler dahil) ithaf edildiği görülmektedir. Bütün bu göstergeler bize yol haritası olması için çabalarken, biz neden bu pusulaları kullanmayalım 🙂 Herkesin kendi pusulasını bulması dileğiyle…

Kaynakça:

  • Astroloji, Julia & Derek Parker
  • Mitolojik Astroloji & Psikoloji, Gülden Bulut
  • Oğuzhan Ceyhan ve Dharma Karma Astroloji notları
  1. http://www.gazetevatan.com/9-ihtimal—-522287-yazarlar/
  2. https://www.adanapost.com/iletisimde-yanlis-anlasilan-dokuz-ihtimal-79667yy.htm

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir