Dharma Astroloji Temel Seviye mezunu Elçin Tabak’ın kaleminden:

Asteroitler, Kepler yörüngesinde Güneş‘in etrafında hareket eden ve meteoritlerden daha büyük, ancak cüce gezegenlerden daha küçük olan, küçük güneş sistemi cisimleridir. Atmosferi olmayan metalik veya kayalık cisimlerdir. Güneş sistemimizdeki asteroitlerin çoğu, Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri arasındaki asteroit kuşağında bulunabilir.

Asteroitlerin varlıklarının bilinmesi 1700lü yıllara tarihlense de geleneksel olarak astroloji dünyasında hakkettikleri değeri görmeleri zaman almıştır. Asteroitler ve etkilerinin incelenmesi, ilk asteroit efemeris çalışmaları 1970’lerin başına kadar yayınlanmadığından yeni sayılmaktadır.

Asteroitler, hayatımıza dişil enerji getirirler. Şu anda astrolojide kullandığımız ve isimlerini kadınsı figürlerden alan iki gezegen Venüs ve Ay’dır. Diğer gezegenlerin hepsi erkek tanrı isimleri almıştır. Dolayısıyla dünyaya anlamlı bir dişil enerji getirmeye yardımcı olmaları açısından asteroitlerin önemi büyüktür. Asteroitlerin etkisinin anlaşılmasının 1970’lerdeki kadın hareketine denk gelmiş olması da bu açıdan gerçekten anlamlıdır. Kadınlar iş gücüne katılmaya başladıkça, astrologlar asteroitleri daha ciddi bir düzeyde incelemeye, izlemeye ve tartışmaya başlamışlardır.

Asteroitler sayıca çok olsalar da büyüklük bakımından en çok dikkate alınan asteroitler ve anlamları ise şu şekildedir:

CERES

Ceres, Yunan tarım tanrıçası Demeter ile bağlantılıdır. Demeter, kızı Persephone’yi Hades’e kaptırmıştır ve kaybettiği kızı sadece bahar zamanı geri gelmektedir. Bu nedenle Ceres, kayıp ve dönüş döngüsünü simgelemektedir. Bereket, hasat, gıda, gıda bulunabilirliği, şükür ve bolluk duygusu ile alakalıdır. Ayrıca erinyen (intikamcı) bir yapıdadır. Yoluna çıkanı ve özellikle çocuğuna dokunanı dümdüz eder. Ceres, Ay’ın fonksiyonlarına benzer özellikler gösterir. Dolayısıyla Ceres’i Ay’ın yan göstergesi gibi okumak faydalı olabilir. Aradaki fark, Ay anneliğin duygusal enerjisine bağlıyken, Ceres anneliğin dünyevi enerjisine bağlıdır. Ayrıca haritada kişinin nasıl doyum sağlayacağı, bereket oluşturacağı, özdeğerine dair bakış açısı, sevgiyi nasıl istediğine dair ipuçları Ceres sayesinde bulunabilir. Aynı zamanda kişinin nasıl bir anne olacağı, kendisinin annesi ile ilişkisi, doğurganlık potansiyeli, verim ve bereket oluşturma, hamaratlık, hüner yine Ceres’in anlamları içerisindedir. Ceres aynı zamanda hırs ve kendini cezalandırma ile de alakalıdır. Yani en çok hangi konularda kendimize yükleniyoruz, hangi konuda zaman zaman yaramız var, kompleks ya da hazım sorunu yaşıyoruz bunu da Ceres üzerinden anlamak mümkündür. Çocuksuz kadınlar, Ceres’in enerjisini kendi geliştirme ve diğer canlılara olan bağlılıkları aracılığıyla verirler. Ceres’in kötü konumları zorludur. Çocuklarını bağımsız oldukları ve onu terk ettikleri için suçlu hissettirebilir. Hayatını çocukları üzerinden yaşayan ve onların kendi hatalarıyla öğrenmelerine izin vermeyen “helikopter anne” olabilir. 

PALLAS

Pallas, zeka ile ilgilidir. Yunan savaş ve bilgelik tanrıçası Athena tarafından sembolize edilir, bu nedenle kargaşa ve güçle ilgili olan her şeyle ilgilidir. Pallas, “Erkeklerin Dünyası”ndaki kadındır – rekabetçi, yetenekli ve son derece zekidir. Kardeşi Mars (Ares) gibi kaba kuvvetle değil strateji ve zeka ile savaş kazanmayı gösterir.  Saldırı ile değil defans ile kazanır. Bu asteroit, problem çözmeye nasıl yaklaşıldığını ortaya koymaktadır. Yaratıcı ve dinamik zekalı kişilerin haritasında genelde Pallas güçlüdür. Pallas’ı, Merkür’ün yan göstergesi olarak okumak faydalı olabilir. Diplomasi ile de doğrudan alakalıdır. Diplomatik yetenekler, uzlaştırma, strateji oluşturma, krizleri çözme ve denge kurma gibi becerilerin nasıl ve ne kadar çalıştığını anlamak için Pallas’ı inceleyebiliriz. Zorlu konumdaki bir Pallas, özel ilişkiler başta olmak üzere tüm ikili ilişkilerde uyum sağlama, denge bulma ve ahenk oluşturmak adına sıkıntı getirebilir. Pallas, bir erkeğin haritasında da aktif olabilir. Bu durumda her iki taraf için kazan-kazan yaratmak, müzakere etmek ve kazanmak üzere kullanılan dişil enerjilerini temsil eder.

JUNO

Kadınları, evliliği ve aileyi yöneten Yunan tanrıçası Hera ile ilişkilendirilen Juno, bağlılığın bir yansımasıdır. Juno ve Jüpiter tanrıların imparatoru ve imparatoriçesiydi ve evlilik kurumuna ilk katılanlardı. Haziran ayı, Juno’nun adını almıştır ve evlilik için en uygun ay olarak kabul edilir. Juno bulunduğu konuma şans verir ancak Junonun tam kapasite ile çalışması çocuk sahibi olduktan sonra olur. Bu nedenle Juno özellikle çocuk sahibi olunan/olması beklenen evlilikleri gösterir. Bu asteroit, bir evlilikte kişinin ihtiyaçlarının neler olduğunu öğrenmek için doğru yerdir. Evlilik, düğünler ve tek eşlilik ile ilişkilendirilen Juno, evliliğin kalitesi ve beklentiler ile ilgili ipucu verebilir. Juno aldatma ve aldatılma konuları, kişinin bu tür konulara açıklık durumu hakkında da ipucu verebilir. Juno’yu Venüs’ün yan göstergesi gibi okumak faydalı olabilir. İyi açılar altında ilişkiler ve duygusal konulara dair yorumları olumlu etkiler. Bir erkeğin haritasındaki Juno, hayatındaki kadın partnerlere karşı tutumunu gösterebilir ve eş seçerken bu özelliklere uygun bir tipte birini arayabilir. Bu erkekler, evlilikleri karşılıklı olarak faydalı veya saygılı değilse, misilleme, otoritesine ve mülküne karşı meydan okumalar bekleyebilir.

VESTA

Vesta, Yunan mitolojisindeki adıyla Hestia ocak tanrıçasıdır. Vesta, genç yaşta “daha yüksek bir amaca” hizmet etmek ve kendini saf tutarak nüfusun korunmasını sağlamak için seçilmiştir ve “hizmetinin” sonunda büyük ödüller sunan bir yalnızlık hayatı yaşamıştır. Vesta, hanenin koruyucusudur ayrıca bekâret yemini sahibidir. Bundan ötürü kişinin içindeki inziva eğilimi, dinsel duygulara olan yakınlığı ve fedakârlığı sembolize eder. Nezaket, ruhsal temizlik, arınma, kişinin hayatında nelerden nasıl vazgeçebileceği, kimi zaman kör bir şekilde neye saplanıp kendini adayabileceği Vesta’nın haritadaki durumundan anlaşılabilir. Vesta, kendimizi nasıl daha büyük bir güce teslim ettiğimize ve bu gücü hayatta kalmak için bir iç ateş olarak nasıl kullandığımıza dair fikir verir. Bulunduğu ev ve burç konularında kendimizi adamamızı gerektiren yeri gösterir, adamazsak bedel ödetir. Cinsellikle alakalı soğukluk, kendine güvensizlik, ikili ilişkilerde yetersizlik duygusunun özünü anlamak adına da yine bu noktaya bakmak faydalı olabilir. Vesta, güvenlik, yatırımlar, miraslar, kız kardeşler üzerinde etkilidir ve ev, aile, ritüel, iffet, cinsellik ve bağlılığın özüdür. Bir erkeğin haritasındaki Vesta, hayatında kendisi için fedakarlık yapan kadınlardan ne şekilde fayda gördüğünü gösterebilir ve olgunlaştıkça benzer fedakarlıkları karşı cinsten beklemeye devam edebilir .

CHIRON (Kiron/Şiron)

Yunan mitolojisinde Chiron, şifacı ve akıl hocası olan bilge bir sentördür. Yaralı şifacı olarak da bilinir. Chiron haritada en çok hangi konuda hassas ve incinmeye açık olduğumuzu gösterir. Ancak bu nokta aynı zamanda bizim en büyük müttefikimiz olabilir. Çünkü bu yönümüzü kabullenir ve deneyimlerimizle gelişmeye başlarsak bu sefer kendimizi iyileştiririz. Bir sonraki aşamada da bu iyileşme sürecinde öğrendiklerimizle insanlara ışık tutabilir, onları şifalandırabiliriz. Kişi Chiron ile alakalı özelliklerini çözerse hayatına kalıcı ve güçlü bir müttefik girmiş demektir Chiron, haritada yüzleşmemiz gereken konuyu ve farkındalığı yükseltip güçlendirmemiz gereken zaafları işaret eder. 

Kaynaklar:

  1. Dharmakarmaastroloji Ders Notları
  2. Asteroids Are The Goddesses Of Astrology. Here’s What They Mean For You, Elizabeth Gulino
  3. Every Major Asteroid in Astrology, Explained, Brittany Beringer Tobing 
  4. Astrolojide Asteroitler: Küçük Görünen Büyük Dünyalar, Merve Çubuktepe
  5. Asteroid Goddesses And How The 4 Major Asteroid Goddesses Work In Your Astrology Chart,Patricia Rogers

One Responses

  • Melda

    Şahane bir yazı olmuş. Astrolojinin zor ve karmaşık bir konusunu ele alıp hikayeleştirerek yazmış olmanız harika!

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir