Dharma Astroloji İleri Seviye öğrencisi Beyza Elkovan’ın kaleminden:

Artist Artus Quellinus the Elder (1609–1668) Flemish sculptor Flaman heykeltıraş Mercury (mythology)

Güneş akıl, bilinç ve egomuzdur.

Merkür ise zihinsel yapımız, salt mantığımızı, düşünme, iletişim biçimimiz, okuma, yazma gibi fonksiyonları ve sinir sistemini etkiler. Merkür, teknoloji, iletişim araçları, haberleşme, medya, basın, eğitim, ticaret, seyahat konularıyla ilgilidir. Merkür, Güneş’ten 28° dereceden fazla uzaklaşamadığından ego, bilinç ve zihin birlikte çalışır. Bu nedenle de Güneş’e kare ve karşıt gibi sert açıları yapamaz. Olumsuz, sert açı aldığında kişi, kararsız, sinirli, mantıksız, yalancı, dalgın, kurnaz olabilir.

Merkür olumlu, güzel açı aldığında ise, zeki, yaratıcı, söylev, hitabet, iyi iletişim kuran, öğren­meye düşkün, araştırmacı, bir kişilik verecektir.

Astrolojide Merkür hız ve zeka ile özdeşleştirilen Başak ve İkizler burçlarının temsilcisidir.

Gezegenlerin Retro (R), Durağan (St), Direkt, döngüleri Dünya’daki bakış açımızdan kaynaklanan yanılsamalardır. Astrolojide Retro (gezegenin geri gitmesi) karmik borçtur. Ne ekersen onu biçersin, anlamına gelir. Doğum anında bir gezegenin retro olması, kişinin yaşamında o temsil edilen alanlarda bazı zorlanmalar, güçlüklerin yaşanmasına neden olabilir.

Tanrıların en haylazı, en kurnazı, en hızlısı olan haberci Hermes’in yılda 3-4 defa yavaşlaması (Retro) elini ayağını karıştırabilir. Hata yapması anlamına gelir. Hermes alıştığı hızı yavaşlatıp, dinlenmek istediğinde egosu alıştığı hızdan yoksun olacağından zihin sıkıntıları hata yapma olasılığı başlar. Dünya ile Merkür arasında uyum varken Merkür’ ün yavaşlamasından Dünya’da yaklaşık üç haftalık bir süre boyunca etkilenir. Bizleri yavaşlatarak yaptığımız hataları durup tekrar düşünmemizi sağlar.

Merkür Retroya geçmeden birkaç gün önce gölge etkisini hissetmeye başlamaktayız. Transit Merkür Retro dönemlerinden Merkür Retrosunda doğanlar etkilemezler.

2023 yılına Oğlak burcunda Merkür Retrosu ile girmiştik. 2024 yılına da yine Merkür’ün Oğlak burcundaki retrosu ile giriş yapacağız.

2024 Merkür retroları tarihleri şu şekildedir:

  • 13 Aralık 2023 – 02 Ocak 2024 Yay Burcunda Merkür Retro

08° derece Oğlak burcundan retroya başlayacak ve 23 Aralık tarihinde 22° derece Yay burcunda Merkür geri hareketini tamamlayacağı için ayrı ayrı ele almak gereklidir.

13 Aralık-23 Aralık 2023 tarihleri arasında oğlak burcunda ki Merkür retrosunda iletişimde, ifade şeklimizde yanlış anlaşılmalara açık olacağız. Resmi işlerde zorlanma, engellemeler meydana gelir. Yöneticiler gibi otorite figürleri ile alakalı geçmişten gelen sıkıntılar tekrar yaşanabilir. Sabit fikirli, inatçı insanlara karşı temkinli olmakta fayda var.

23 Aralık 2023 -2 Ocak 2024 tarihleri arasında özgür ruhlu, maceracı, Yay burcunda ki Merkür retrosu yanıltıcı bir enerji olarak kendini gösterir. Bu dönemde evlilik, ortaklık gibi size cazip gelen teklifler, size sonradan anlamsız gelebilir, pişmanlıklar, problemler yaşatarak yine bir Retro döneminde hayatınızdan çıkacaktır. Yeni uluslararası anlaşma ve sözleşmeler imzalamak, sonuç getirmeyen işlerle uğraşarak vakit kaybetmek yerine geçmişten gelen devam eden işler konular tamamlanmalıdır. Eğitim, inançlar, seyahatler, ulaşımda gecikmeler yaşanır.

Yay burcunda ki retro Merkür’ün 26-30 Aralık tarihlerinde Mars’ la kavuşumu olacak. Bu tarihlerde öfkeli olabiliriz. Ani kararlar almadan, sözlerimize dikkat ederek konuşmalıyız.

  • 1 – 25 Nisan 2024 Koç Burcunda Merkür Retro (27° derece Koç burcunda başlayacak 15° derece Koç burcunda gerileme bitecek.)

1 Nisan ile 25 Nisan arasında Merkür ateş burçu Koç’ta gerileyeceği için; kesin ve ani kararlar alınmamalıdır. Geçmişte yaşanmış fakat çözüme kavuşturamadığımız yıllanmış sorunlarla tekrar yüzleşilmesi gerekir. Sizi inciten konu ve kişiyle sorunu çözüme kavuşturmak için yeniden münazara etmeyi deneyin. Enerjik ve hareketli yapıları ile dikkat çeken Zodyak’ın ilk burcu Koç’tur. Merkür Koç’ta gerileyeceği için; kendini frenlemekte zorlanma etkisi verir. Fırsatı iyi değerlendirerek önceden başlayıp yarım bırakılan rekabet isteyen spora tekrar başlamak için en iyi zamandır. Diğer yandan da bırakılan kötü alışkanlıklara yeniden başlanma riski olduğundan irade göstermeleri gerekebilir.

  • 5 Ağustos ile 28 Ağustos 2024 tarih aralığında Merkür Retro 4° derece Başak burcunda başlatıp 21° derece Aslan burcunda Merkür geri hareketini tamamlayacağı için ayrı ayrı ele almak gereklidir.

5 Ağustos ile 28 Ağustos arasında Merkür yönetici gezegeni olduğu detaycı, titiz Başak Burcunda Geriliyor! İş ve aşk yaşamında sorumlulukları ihmal etme, günlük planlarını aksatma problemleri yaşatabilir. Değişken etkideki, Başak’ta Kaotik ilişkiler yaşatıp, kafanızı karıştırarak sorunları beraberinde getirebilir. İletişim ve ulaşımda gecikmeler, sorunlar yaşanır. Elektronik aletler alınması ve önemli resmi imzalar atılması önerilmez. Evlilik, Arsa ev alımı/satımı gibi önemli kararları vermek için toprak elementi Başak’ta ki Retro’nun bitmesini bekleyin. Toplumsal sağlığı temsil eden Başak’ta Merkür gerileyeceği için; yaşam enerjimiz yavaşlar ve yorgun hissedebiliriz. Olaylara bağlı olarak ruh hâlimiz, düşünme biçimimiz sık sık değişir. Sağlıklı hayat tarzını korumak gerekebilir.

Merkür retrosu 21° derece Aslan burcunda geri hareketini tamamlayacağı dönem yaratıcılık artar. Bu fırsatı kendinize vakit ayırmak için değerlendirin. Retro etkisiyle gereksiz şeyler için fazla masraf yapabilirsiniz. Muhtemelen güvenilmez kişilerle karşılaşırsınız. Kardeşlerle anlaşmazlıklar çıkabilir. Sevdiklerinizle gerginlik yaşamamak için 19 Ağustos civarı dikkatli olun. Retro döneminde gayrimenkul alınmamalıdır. Yüksek Tansiyon gibi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Yarım kalan tedavilerinizi bu retroda tamamlayın.

  • 26 Kasım – 15 Aralık tarihleri arasında 2024 Yılının son Merkür retrosu, Yay Burcunda gerçekleşecek 22° derece Yay’da Merkür Retro başlatıp 6° derece’ ye gerileyerek bitecek.

2024 yılının son Merkür retrosu, durmak nedir bilmeyen özgür ruhlu, maceracı, Yay burcunda gerçekleşeceğinden yanıltıcı bir enerji olarak kendini gösterir. Merkür retrolarında yapılacak en iyi şey durup plan yapmaktır. Retro işleri tamamlamak ve sonuçlandırmak için verimli zamanlardır. Şıp sevdi olmamaya dikkat etmeli, ilişki yaşanırken başka ilişkiye başlamamalı. Bu dönemde evlilik, ortaklık gibi size cazip gelen teklifler, size sonradan anlamsız gelebilir, pişmanlıklar, problemler yaşatarak yine bir Retro döneminde hayatınızdan çıkacaktır. Yeni ilişki yaşayacağınız kişiyle tanışma zamanında gökyüzü haritalarınız sizin nasıl etkileniyor, bu çok önemli. Başta aile üyeleri olmak üzere, yabancı ülkelerle ikili ilişkiler, fikir ayrılıkları nedeniyle zarar görebilir. Yeni uluslararası anlaşma ve sözleşmeler imzalamak, sonuç getirmeyen işlerle uğraşarak vakit kaybetmek yerine geçmişten gelen devam eden işler konular tamamlanmalıdır. Eğitim, inançlar, seyahatler, ulaşımda gecikmeler yaşanır.

Hayal kırıklığı yaşamamak için keyif alacağınız deneyimleri Merkür retrosu sonrasına ertelemelisiniz.

İletişim gezegeni kabul edilen Merkür yavaşladığında normal seyrindeki etkilerini yerine getiremez. Retro Merkür’de dikkat edilmesi gerekenler :

  1. İletişim sorunları, elektronik eşya kayıpları yaşayabilirsiniz. (elektrik/elektronik aletler alınmamalı)
  2. Kardeşler anlaşmazlıklar çıkabilir.
  3. Kendimizi ifade şeklimizde yanlış anlaşılmalar,
  4. E posta, Mesajlarda, adres karışıklıkları yaşanabilir.
  5. yanlış kararlar alınır (resmî İmza işleri yazılı, sözlü hiçbir anlaşma yapılmaması gerekir.)
  6. İletişim ve seyahatlerde sorunlar  gecikmeler yaşanır.
  7. Yeni işe başlanması, tavsiye edilmez. (Verilen sözler yerine getirilmeyebilir.)
  8. Eski konular, eski dostlar veya kayıp eşyalarınız tekrar gündeme gelebilir. (Önceden başladığımız şeyleri tamamlamak ve sonuçlandırmak doğru olur.)

Mitoloji ve Sembolizmin arketip model olarak başlıca işlevi, İlim, sanat eserleri ve sanat tarihi için örnek model, ilham kaynağı olmuştur. Mercury (Merkür), önemli bir Antik Yunan ve Roma haberci tanrısıdır.  Hermes ismini Mercury’den alır. Güneş’e en yakın gezegene onun adı verilmiştir.

Hermes’. Zeus ve Atlas’ın kızı (Mea) Maia’nın oğlu olarak doğduğu gün hızla büyümüş beşiğinden kaçıp kardeşi Apollon’un sürülerini çalmış ve bir kaplumbağanın kabuğunu boşaltıp lir (kaval) ve zar icat etmiştir. Kıvrak zekasıyla yaptıklarını inkar edip Zeus ve Apollo’yu lir’in (kaval) büyüleyici sesi ile kandırılmış bir de hediye olarak kanatlı, sandaletler, şapka Petasus, ve iki yılan oymalı kanatlı büyülü asa Caduceus’ü alarak, Tanrıların habercisi olmuştur. Böylece canlı­ tabiatını oluşturan üç güç altın, kükürt ve civa (Merkür) mükemmel birlikteliği, akıl, beden ve ruh karşılığıdır. Asanın ölmekte olanları hayata döneceğine inanılmış, astroloji, simya ve astronomide ilim gibi tüm önemli eylemler Hermes Mercury ile özdeşleştirilmiştir. Caduseus’deki (Kadüse) kanatlar da Hermes’in ayaklarındaki kanatlardır. asanın kanatları hava, asaya sarılı yılanlardan biri su, diğeri ateş; asanın kendisi ise toprak elementi ile eşleştirilir.

Asanın, uyuşmazlık içinde olan iki elementi uzlaştırma gücü vardır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ambleminde kullanılan Kadüse sembolü.

Merkür (Hermes) Güneş’e çok yakın oluşuyla çok hızlı hareket ettiğinden (88 gün) hızlılığı temsil eder. Seyahat, gezginlerin, sporcuların tanrısıdır. Ticaretin koruyucu kurnaz tanrısı çözüm üretip aynı zamanda çıkarları gözeten akıl verir. Hermes aynı zamanda da bir “ruh rehberi”dir. Kanatlı sandaletleri sayesinde ölü ruhları son yolculuklarına eşlik ederek, Hades’in yanına yeraltı dünyasına uğurlarken diğer taraftan Cennet ve gökyüzünün haberciliğini de yaptığına inanılır. Fransız ressam Himéry-Hirschl de bu tanrılardan, efsanevi karakterlerin tamamından oldukça etkilenmişti.

NECROPOMPOS ‘UN “ACHERON ‘DAKI ÖLÜ RUHLARI “Ölü ruhlar ve yeraltı dünyası soğuk soluk ve karanlık tonlarındaki renkler ile tasvir ederken ortamda canlılık hissi yaratan tek şey Hermes’in teninin sıcak sarı tonlarıdır.

Tanrılar tanrısı Zeus (Jüpiter), su perisi İo (Jüpiter’in uydusu) ile birlikteyken hızıyla bilinen Hermes (Merkür), karısı Hera’nın (Juno) geldiğini Zeus’a haber vererek uyarır.  Zeus, kıskanç karısı Hera’nin gazabindan korumak için zavallı İo’yu beyaz bir ineğe çevirir. Hera meseleyi keşfettiğinde, strateji ile ineği bir armağan olarak talep edip alır ve yüz gözü ile her şeyi gören Argos Panoptes’i onun başına bekçi olarak görevlendirir. Zeus, ineği kurtarması için kurnaz habercisi Hermes Mercury’yi gönderir. Hermes’in lir’ inin (kaval) hoş müziğiyle Argos’u uyutur, kafasını keser. Merkür tarafından Argos’un gözleri Hera (Juno’ya) sunulur. Böylece Juno’nun simgesi olan Tavus kuşlarının kuyruklarındaki göz gibi görünen desenler oluştu. Hera, sürekli olarak rahatsızlık vermesi için lo’ ya bir at sineği musallat eder. Lo, at sineğinden kaçarken İstanbul Boğazından geçti, Bosphorus öküz geçidi anlamına gelen adını aldı.

mitolojik konuları ve av sahnelerini içeren resimler yapan ressam Peter Paul Rubens Mercury and Argus (Ovid, Metamorphoses, I, 668-721)

MÖ 5. yüzyıl vazo resimlerinde ve Yunan heykeltıraş Alcamenes’in stilinde eril güç potansiyeli ön plana çıkarılmış biçimde sakallı olgun bir yaşta tasvir edilmesinin aksine Hermes hızı temsil ettiği kanatları olan gösterişli, atletik, dinamik ve sakalsız genç adam olarak bedenleşmiş genç tanrı olarak da tasvir ediliyordu.

Burç ve Yükselen burçlara göre Merkür retrosu boyunca dikkat edilmesi gerekenler: Retro öncesinde başladığımız şeyleri tamamlamak ve sonuçlandırmak doğru olur.

Koç ve Yükselen Koçlar, yıllarca erteledikleri sorunları acele etmeden, gerginlik yaşamadan çözüme kavuşturmaları gerekir.

Boğa ve Yükselen Boğalar bu yavaşlamayla kendine zaman ayırıp ertelediği yarım kalmış ilişkilere kalıcı olarak yeniden başlayabilirler. Yeni alım-satım yapmamaları gerekir.

İkizler ve Yükselen İkizler ilişkilerde iletişimde gecikme yaşayacakları için sabırsızlıkları onlara sorun yaşatır. Resmî imza atmamalıdır.

Yengeç ve Yükselen Yengeçler aile ve ikili ilişkilerde ki anlaşmazlıkları sabrederek ve evlerini düzenleyerek atlatırlar.

Aslan ve Yükselen Aslanlar iş ve aşk birbirine karışır, engeller mücadele edip, eski ilişkiye tekrar şans vermeyin. Gereksiz para harcamayın.

Başak ve Yükselen Başaklar aksilikler yüzünden stres yaşamanız kafanızı karıştırabilir. Karar vermek için Retro bitmesini bekleyin.

Terazi ve Yükselen Teraziler ailevi, duygusal ilişkilerinde huzursuz ve gergin hissedebilirsiniz. Dengeli sakin kalmalısınız. Mesaj, maillerinizde iletişim problemi yaşamamak adına dikkat etmelisiniz.

Akrep ve Yükselen Akrepler geçmişte yaşanmış parasal sorun tekrar gündeme gelebilir. Kardeş, arkadaşlarınızla ilişkinizde fevri olmamalısınız. Retro’da elektronik eşya almamanız yerinde olur.

Yay ve Yükselen Yaylar sabırsız hissedebilirler. Uluslararası ilişkiler, seyahat, yatırımlarla ilgili sorun yaşamamak için Retro bitimini bekleyin.

Oğlak ve Yükselen Oğlaklar karmaşık hisler nedeniyle kendinizi yanlış ifade edebilirsiniz. Organizasyon fikirleriniz Retro bitince kullanışlı hale gelecektir.

Kova ve Yükselen Kovalar durgun ve kaygılıyken yeni girdikleri sosyal çevre fırsatlar sunabilir ama Retro bitince pişmanlık hissedebilirler.

Balık ve Yükselen Balıklar çevresindeki insanların duygularından etkilenip gereksiz yere endişeye girmekle enerji kaybederler. Önsezilerini dinleyerek asıl yapmaları gerekenleri yapmalılar.

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir