Bu yazı Dharma Astroloji İleri Seviye Astroloji mezunu Elnaz Gültekin tarafından hazırlanmıştır.

Doğum haritamızdaki sabit yıldızların, gezegenlerle kavuşumu bize hiç beklemediğimiz ipuçları sunabilir. Normalde bir burçta iyi etki vermesini beklediğimiz bir gezegen, gökyüzündeki bir sabit yıldızla kavuştuğunda bambaşka bir etki kazanabilir. Bugün, bu yıldızlardan biri olan Denebola’yı ele alacağız.

Denebola Aslan takımyıldızının sonunda, aslanın kuyruğunda yer alır. Zaten “deneb” kuyruk, “bola” da ucu demektir. Sabit yıldızlar yaklaşık 70 yılda bir Dünya’daki bakışımızda ortalama bir derece kayarlar. Denebola da, MS 300 yılından beri Başak burcundadır. Şu an ise, ilerleye ilerleye 22 derece Başak burcunda yerini almıştır.

Bir yıldızın astrolojide ne kadar etkili olacağına, onun Dünya’dan ne kadar net gözlemlendiğine ve ne kadar sıcak olduğuna bakarak anlayabiliriz. Denebola, Dünya’dan teleskop gerektirmeden gözlemlenebilen mavi bir yıldızdır. Bir yıldızın mavi olması, onun oldukça sıcak olduğunu gösterir. Bu bilginin ışığında, haritamızda Denebola’ya denk gelen bir gezegenimiz varsa, bu yazıyı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

Denebola genel olarak etkileri kötümser yorumlanan bir yıldızdır. En genel anlamda şanssızlığı ve pişmanlığı temsil eder. Ancak Denebola ile ilgili farklı bakış açıları vardır. MS 100-170 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Batlamyus, İskenderiyeli Yunan bir matematikçi, coğrafyacı, müzik teorisyeni, astronom ve astrologdu. Batlamyus’a göre Denebola’yı, en hayırsız yıldızlar kategorisine koymak doğru olmayacaktır. Bunun sebebi, Batlamyus’un Denebola’yı Satürn ve Venüs karışımı bir karakterde yorumlamasıdır.

Batlamyus’un bakış açısını anlayabilmek için duruma, sembolik ve mitolojik anlamlarla bakabilmemiz gerekiyor. Hatırlarsak Denebola, aslanın kuyruğuydu. Mitolojik hayvanların kuyrukları, en az başları kadar önemlidir. Bazen kuyruklarını silah (örn. akreplerin kuyruğu), bazen de iletişim aracı (örn. balinaların kuyruğu) olarak kullanırlar. Tabi ki, kuyruk aynı zamanda “en uzak nokta”dır. Bu da, iletişimde en uzak tutmak istediklerimiz, konuşmak istemediklerimizi de sembolize eder. Böyle bakarsak, Denebola’nın aktif olduğu haritalarda, kişinin kimseyle paylaşmak istemediği sırları, kimseye bahsetmek istemediği savaşları olmuş olabilir.

Denebola’nın olumlu (venüsyen) özellikleri, kuyruğunun aslana denge sağlaması veya akrebin silahını kullanarak hayatta kalması çerçevesinde düşünelim. Kuyruğun bu iki özelliği hayvana denge ve güvenlik duygusu sağlar.  Ancak, aslanın kuyruğuyla oynamadan, onu çekiştirmeden önce iki defa düşünmek gerekir. Düşünmeden aslanın kuyruğu ile oynadığınızda alacağınız tepki Denebola’nın satürniyen (zorlayıcı) özelliklerinin ortaya çıkmasıyla sonuçlanır. Yani, Denebola kişiye Aslan burcunun olumlu özellikleri olan şerefi ve haysiyeti verebilir. Ancak, Satürn Başak etkisi ile de, rahatı bozulan aslan gibi çok eleştirel, kontrolcü, aşırı mükemmeliyetçi, buna bağlı erteleme problemi yaşamayı da getirebilir. İleri durumlarda mükemmeliyetçiliğe bağlı obsesif kompulsif kişilik bozukluğu görülebilir. Burda da, kuyruğun denge özelliği devreye girmektedir. Denebola haritanızda aktif ise, Denebola’nın bulunduğu ev konularında dengeyi bulmak, eleştiriyi sadece yapıcı amaçla kullanmak önceliğiniz olmalıdır.

Denebola özellikle aşkta kişiyi çok şanslı kılmaz. Aşk denge sağlaması zor bir duygudur. Ateşli başlayan ilişkilerin acı bir şekilde bitme olasılığı yüksektir. Denebola kişinin hangi evinde ise, o evle ilgili pişmanlıkları olacaktır. Bu yüzden kişinin hayatını daha dikkatli yaşaması, bu pişmanlıkların derinliğini azaltmaya yarayabilir.

DENEBOLA’NIN ÜLKELER ASTROLOJİSİNDEKİ YERİ

Hatırlarsak Denebola kuyruğun ucu, bir başka deyişle “son” anlamına geliyor. Aslan burcu da kral ve kraliçeleri, bizi yönetenleri temsil eder. Denebola’nın etkisinin yüksek olduğu dönemlerde yönetici değişikliklerini, yöneticilerin seçimle ya da idamla yönetimden alınmasını, yönetime karşı isyanların çıkmasını, toplu ölümlere kadar gidebilecek kargaşaların yaşanmasını öngörebiliriz. Her istikrarsızlıkta olduğu gibi, kur oynamaları da böyle dönemlerde olasıdır. Denebola ile kavuşan gezegenin hangi gezegenle ne ölçüde kötü açı aldığına göre, olayların şiddeti tahmin edilir.

DENEBOLA’NIN KAVUŞUMLARI

Güneş:

Bu kavuşuma sahip kişiler, seçtikleri kariyerde çok iyi noktalara gelebilirler. Zenginlik ve talihlilik ihtimali yüksektir. Ancak tehlikeye karışma, yanlış işlere karışarak halkın gözünden düşme, rezil olma, kazanılanların kalıcı olmaması riskleri de vardır. Bu nedenle iyice düşünerek hareket etmelilerdir. Dengede kalmak esastır.

Aynı zamanda ateşli hastalıklara uğraşmak durumunda kalabilirler.

Ay:

Görkemli bir yaşamı, seçkin ve zengin olmayı gösterebilir. Ancak bu kavuşuma sahip kişiler istenmeyen kişilere ortaklık için yönelme eğiliminde olabilirler. Bu yönelim, sadece yanlış kişilerle iş ortaklığına değil, evlilik veya aile ortamı için de geçerli olabilir. Bu da kolay kolay çözülmeyecek tatsız durumlara davetiye hazırlar. Bu kişilerin, onlara hizmet edenler tarafından zarar görme tehlikesi vardır.

Bu kişiler, yükselme tutkularını dizginlemeli ve mantıklarıyla hareket etmeyi öğrenmelidir. Şüpheli ortaklarla iş yapmaktan kaçınmak daha hayırlı olacaktır.

Ayrıca hastalıklara, kazalara ve göz problemlerine dikkat etmelidirler.

Merkür:

Denebola başak burcunda yer aldığı için, Merkür ile kavuşan Denebola iyi değerlendirilmelidir. Bu kavuşum başkalarının işiyle fazlasıyla ilgili olma, tek fikirlilik, işlerin onun bildiği şekilde gitmesinde ısrarcılık getirebilir. İyi açılarıyla veya güçlü bir Merkür’le Denebola kavuşumu, isabetli ve hızlı karar verebilme yeteneği ile keskin bir zihin verebilir. Başkalarının işleriyle ilgililik, Merkür’ün iyi açılarıyla, haksız yere istismar edildiğine inandığı insanlara yardım etmek ve bunu meslek olarak yapmak şeklinde kendini gösterebilir. Merkür’ün zorlu konumları veya kötü açıları ise kişinin kendi kararlarını sürekli sorgulamasına ve kişide kararsızlık eğilimine yol açar. Arkadaşları bu kişi için utanç verici olacak sorunlar yaratabilir. Böyle bir konumdaki Merkür, gereksiz tartışmalara dahil olup, aldığı hızlı kararlardan pişmanlık duyabilir.

Venüs:

Bu kavuşuma sahip kişiler, insanlar veya olgular hakkında güçlü duygular ve fikirler beslemeye meyilli olabilirler. Eğer evliyseler, eşlerini yeniden yaratma ya da eşlerine ebeveyn gözüyle bakma eğilimindedirler. Daha olumsuz açılar, yanlış veya eksik ebeveyn eğitimine, kötü çevreye, hayatlarının erken dönemlerinde ebeveynleri ile yaşadığı olayların psikolojik sıkıntılar yaratmasına yol açabilir. Bu sorunlar ele alınmazsa, çevrelerinde değer verdikleri insanlar aniden hayatlarından çıkabilir. Umutsuzluk ve pişmanlıklar yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkar.

Mars:

Güçlü bir konumdaki Mars ile kavuşan Denebola, sakin ve kararlı bir yapı verebilir. Bu kişiler açık sözlü, hırslı, kurnaz ve enerjik olabilirler. Kötü açılar kişilerin hatalarını bahaneler ile örtbas etmesine sebep olur. Eleştirel, huysuz, çok kötü açılarında kindar ve acımasız olabilirler.

Ayrıca bu kişiler akciğer sağlıklarına çok dikkat etmelidirler.

Jüpiter:

Kişi, genellikle ailesi ve aile geçmişiyle, ne kadar küçük olursa olsun başarılarıyla övünmeyi sever. Jüpiter iyi açılar almıyorsa, umutsuzluk ve pişmanlıkların takip edeceği hayal kırıklıklarıyla dolu bir yaşam olasılığı vardır. Hayatta kendi etik ve ahlak değerlerini oturtmaya kafa yormak, bu kişiler için faydalı olacaktır.

Satürn:

Zorlu bir konumdur. Kişi oldukça eleştirel, memnuniyetsiz ve şikayetçi olabilir. Etrafındakilerden olağanüstü beklentileri olabilir. Ona hizmet edenlerin hırsızlıklarına maruz kalabilir. Aile içi üzüntü yaşayıp, rahatsızlıklar ve hastalıklarla uğraşmak zorunda olabilir.

Akciğerleri risk altındadır. Ancak bu kişiler bir sorun olduğunu fark etmeden akciğerlerine zarar veren alışkanlıklarına (örn. sigara) devam ederler. Kontrol altına alınmazsa hayat kaliteleri çok etkilenir.

Mars ile Satürn bir arada Denebola ile kavuşuyorsa akciğerler ciddi tehdit altındadır. Tüberküloz görülebilir. Geçmiş hayatlardan getirdikleri bir tutumun değişmesi gerektiğinden, zararlı alışkanlıklarını köklüce değiştirene kadar yıllar boyunca acı çekmeleri olasıdır.

Şiron:

Zenginlik söz konusudur. Ancak aşırı eleştirel olabilirler. Kötü açılarında hastalıklar, suça bulaşmak veya suça bulaşmış bir yakını ile uğraşmak kanayan yaraları olabilir. Bulunduğu evde pişmanlıkları olur. Bunu şifalandırmak için eleştirellikten uzak durmalı, yaşadıklarından öğrendiklerini ihtiyacı olan diğerlerine öğrenmelidir.

Uranüs:

Tutarsız ve dengesiz olabilir. Delilik sınırlarında gezer. Çok kurnaz olabilir. Çok kötü açılarıyla delilik sınırında cinayet işleyebilir.

Neptün:

Bu kişiler en genel anlamda zekidir. Ancak geçimsiz, kurnaz ve iğneleyici olabilirler. Neptün hiç iyi açı almıyorsa, aile içi kavgalar, hastalıklar, uzun süren hastalıklar sonucu ölüm görülebilir.

Yükselen (ASC)

Kişi kendi bölgesinde tanınan veya korkulan biri olabilir. Görkemli, bol kaynaklı bir yaşam sürebilirler ancak iyi talih ve bolluk birçok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Tutkuları kuvvetlidir ve bunlar yüzünden başı derde girebilir.

Kader Noktası (MC)

Gençlikten itibaren gelen bolluk, tanınmışlık olabilir. Ancak bu kaynaklar ve ün, çok temiz yollarla gelmeyebilir. Her zaman olmasa da kişinin varlıklarını yasadışı yollardan edinme yatkınlığı olabilir. İyi veya kötü yorumlar Denebola’nın aldığı açılara bağlıdır.

Alçalan (DC)

Çevresinde tanınan veya korkulan biri olabilir. Evlilik yoluyla ya da orta yaş sonrasında gelen zenginliği de gösterebilir.

Imum Coeli (IC)

Çevresinde tanınan veya korkulan biri olabilir. yaşlılıkta yatırımlarıyla iyi bir emeklilik yaşayabilir. Öldükten sonra ünlü olabilir.

 

Elnaz Gültekin

 

Kaynaklar

Brady, B. (1999). Brady’s Book of fixed stars. Samuel Weiser.

Denebola. Constellations of Words. (n.d.). https://www.constellationsofwords.com/denebola/

Dharma-Karma Astroloji Eğitim Notları

Jamie. (2024, April 25). Fixed star denebola. Astrology King. https://astrologyking.com/denebola-star/

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir