Ceres’in (Yunan mitolojisindeki Demeter) efsanesine aşinaysanız, Plüton’un, Ceres’in kızı Persephone’yi yeraltı dünyasına kaçırması üzerine yaşadığı yıkımı, kederi ve öfkesini hatırlayacaksınız. İnsanlığa tahıl ekmeyi öğreten tanrıça, kızının geri dönmesini sağlamak için toprağın bereketini yok etmiştir. Kıtlık ve açlık getirerek yas tuttu. Ceres/Demeter, Plüton’u Persephone’yi serbest bırakmaya zorlayan bir anlaşma yapılana kadar pes etmedi. Bu anlaşmanın ardından insanlar açlıktan kurtuldu.

Ceres ve Plüton arasındaki çatışmanın günümüzdeki ayna semboliği gıda arzını kontrol etmek için gücün ve şiddetin kullanılmasıdır. Bu, şu anda Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta kendini gösteriyor.

Tahıl Koridoru Nedir?

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna’nın, Karadeniz limanlarında bulunan birçok yük gemisi çıkış yapamamıştı. Bu aksaklıkların ardından küresel gıda krizi gündeme gelmişti. Tahıl koridoru anlaşması, İstanbul’da yapılan bir toplantı ile 22 Temmuz Cuma günü 16:30-17:00 arasında Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalandı. Üst düzey BM yetkilileri, Ukrayna tahılını taşıyan gemilerin Odessa’nın iki limanından yola çıkıp, belirlenen koridoru kullanacağını, Karadeniz’den İstanbul Boğazı’nı kullanarak çıkacağını belirtmişti. Ağustos 2022’nin ilk haftası itibariyle bir haftada 305,458 ton tahıl, 10 ticari gemi aracılığıyla emniyetli şekilde Ukrayna limanlarından sevk edildi.

Bildiğiniz gibi Yengeç beslenme ile en çok ilişkilendirilen burç. Anlaşmanın haritasında Ceres’in, Yengeç’in son derecesi olan 29°’de Güneş’in kalbiyle tam kavuşum yapıyor. Bu kavuşum, ABD haritasındaki 27° Oğlak’taki retro Plüton’un da tam karşısında. Gıdayı içeren uluslararası güç mücadeleleri, 2022-23’te Amerika Birleşik Devletleri’nin karşı karşıya olduğu dönüşümsel krizleri körükleyebilir.

Ceres’i Neptün destekliyor yani deniz yolları üzerinden şekillenen bu anlaşma arkasına doğru gezegenin desteğini almış durumda. Güney Ay Düğümü ile yaptığı 108’lik açı müttefik ülkelerin arasında bir birlik olduğunu gösteriyor.

Ceres ve Plüton arasındaki karşıtlık, karşıt gruplar arasındaki, anlaşmanın yerine getirilip getirilmeyeceği konusundaki gerilimi gösteriyor. Aynı zamanda gıda güvenliğine dair birçok ülkenin karşı karşıya olduğu belirsizliği de uygun bir şekilde tanımlıyor. Ve sinsi Eris, savaş burcu olan Koç’ta 25° bu karşıtlığı T kare açı kalıbına sokuyor. Yani savaş ağaları eninde sonunda bu anlaşmaya çomak sokacak. Çünkü Eris’in işi budur. Kendisi ortada görünmez ama yaptığı fitne fücur ile toplumları birbiriyle savaştırır, kan döker.

Belli ki bu savaş kısa sürmeyecek – ki bunu, ilgili tüm podcast bölümlerimde ilk günden bu yana belirttim – ve ölü sayıları arttıkça, savaşın gidişatı ekonomileri zorladıkça tahıl koridorunun güvenliği de azalacaktır. Özellikle 20 Nisan 2022’de, Eris ve Jüpiter kavuşumlu 29° Koç burcu tutulması bu anlaşmayı çok zorlayacak, hatta belki koridorun çıkış noktası limanların çevresi bile bombalanabilir. O dönemde dünyanın pek çok yerinde savaş tam tamları çalacak ve tek kazanan savaşları fonlayanlar olacak. Kısaca Koç-Terazi tutulmalarının başlamasıyla koridorun güvenliği ve daha birçok şey tehlikeye girecek.

“Dünyada sevgiye dair ne varsa ben de orada varım, savaşa dair ne varsa ben orada yokum.” Hz.Mevlana

 

 

 

[email protected]

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir