Bu yazı Dharma Astroloji İleri Seviye Astroloji mezunu Beyza Elkovan tarafından hazırlanmıştır.

Buraya tıklayarak bu yazının birinci bölümünü okuyabilirsiniz.

Avrupa Mitolojisinde Yılan İnsan

Gigantlar, Yunan mitolojisinde Tartarus ve Gaia’nın birleşmesi sonucunda yaratılan yılan ayaklı ölümsüz devlerdir. Olimpos tanrılarının, titanları yenmesi… Pergamonmuseum Berlin Müzesi’nde sergilenmektedir.

Bronz Tritonide heykeli Paris Petit Palais Sanat Müzesi’ndedir.

Cadmus ve Harmonia’nın yılanlara dönüşmesini tasvir eden metal levha gravürü, G. Kearsley, Londra, 1778.

Echidna, baş ve gövdesi kadın, bacakları yerine yılan kuyruğuna sahip Yunan mitolojisinde Typhon’un arkadaşı ve çoğu canavarın annesidir. İtalya Sacro Bosco Parkı’nda sergilenen heykeli.

Gaia ve Kekrops tasvirli gravür pul. Kekrops, Antik Yunan mitolojisinde Deukalion zamanında olan Tufan’dan önce Atina’nın kurucusu ve yılan vücutlu insan olan ilk kraldır. Kekrops Attika kıyı bölgesine onun adına kekropeia denmiştir.

Atina’nın ilk kralı Kekrops’un belden yukarısı insan, bacakları yerine yılan kuyruğu olarak tasvirli kylix, antikensammlung. Siyah figür tekniğinin tersi uygulanarak, zemin glazürle kaplanıp pişirilmesiyle kırmızı kil renkli figür yapılmıştır. Berlin Müzesi’nde sergilenmektedir. M.Ö. 5. yüzyıl.

Zeus ve sakallı insan bedenli, yılan bacaklı dev Typhon “Typhoeus” tasvirli kırmızı figürlü vazo (c.MÖ 540-530) Staatliche Antikensammlungen Arkeoloji Müzesi Münih.

Avrupa mitolojisinde, kadın vücutlu, yılan bacaklı tasvir edilen peri gelin Siren veya Peri Melusina figürü mimari süslemede ve Starbucks logosunda da kullanılmıştır.

Chiusi’den, Velsi ailesinden Fastia Velsi’nin Mezarında, Melusine tasvirli Lahit Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergileniyor.

Melusine mitolojisi, Şahmeran efsanesi ile benzerlik gösterir. Gizlice banyo yapan peri gelin, vücudu yılan olan güzel kadın olarak tasvir edilirdi. Dis ouentürlich kitabından gravür. (Strasbourg, ca 1477)

Kıskanç Hera’nın, Zeus’tan intikam almak için Lamia’nın çocuklarını öldürdüğünde, yılan vücutlu canavara dönüşen Libya kraliçesi Lamia tasvirinin yer aldığı Ravenna’daki San Giovanni Evangelista’da 13. yüzyıl kilisenin zemin mozaik levhası.

Tomba dei Demoni Alati İtalya Açıkhava Müzesi’nde Melusine heykeli.

Peri Melusine, Sassenage Kale kapısının üstünde yıkanırken tasvir edilmiştir.

Draconopedes Dracocopede’nin görüntüsü, Dominikli bir rahip olan Beauvais’li Vincent tarafından (c.1190-1264) Speculum Naturale’de yılan gövdeli ve kadın başlı yaratık olarak tanımlanır.

Rus İskit Mitolojisinde Yılan İnsan

İskit Mitolojisinde Api ya da Artimpasa olarak tanımlanan “Anguipede Tanrıçası” yarı insan, yarı yılan bacaklı tasvir edilen Ana Tanrıçadır. İskit Paganları tarafından tercih edilen adı Aras’tır. “Snake-Legged Api’nın kızı yılan bacaklı Anguipede İskit Tanrıçası; Goddess” veya “Anguiped Goddess” İskit yaşam ağacı ile ilişkilendirilen Api “anne” hayat veren su anlamına gelir. İskit mitolojisinde evrenin yaratılışından önce Tabiti “Tapayanti” yanan ateşten doğan Api ve Papaios’un birlikteliğinden oluşan insan ırkı toprak değil de su veya nehirle ilişkilendirilmiştir.

Mixoparthenos, İskit, Karadeniz bölgesi efsanevi bacakları yılan olarak tasvir edilen heykeli. Melyuzina, Melusine Rus Likho, doğu Slav mitolojisinde yaşlı bir kadın olarak talihsizliği ve kötü şansı temsil eder. Kafkasya Kalmyk göçebelerinin taptığı yılan bedenli tanrıların ikonları Hint tanrıları ile benzerdir.

Amerika Mitolojisinde Yılan İnsan

Kızılderili, Meksika, Aztek, Maya, İnka ve Antik Kolombiya’nın yılan bedenli tanrıları: Tezcatlipoca’nın isimlerinden biri olan Mixcouatl bulut yılanı anlamına gelir, Aztek savaş ve avcılık tanrısıdır.

Antik Kolombiya mitolojisinde Bachue ilahi yılan olarak adlandırılır. Muisca dini tanrılarından, ilksel kadın olan Bachue; Muisca’ların atası büyük bir yılana dönüşür ve Iguague Gölü’nden çıkıp insanları yaratan ana tanrıçadır.

Louvre Müzesi ve Ulusal Antropoloji Müzesi’nde sergilenmekte olan Meksika, Aztekler, tüylü yılan Quetzalcoatl postklasik döneme ait tasvirleri. Quetzalcoatl ilah olarak görülen Toltek hükümdarıyla bazen de sabah yıldızıyla özdeşleştirilirdi.

K’uk’ulkan adının anlamı da “tek bacaklı” olan rüzgar, ateş ve şimşek tanrısıdır.

Tanrı Quetzalcoatl, kuş tüylerine sahip Dünya’nın ve insanlığın yaratıcısıydı. Birmingham Sanat Müzesi’nde sergilenmektedir. Quetzalcoatl, Tüylü Yılan, Meksika, Toltekler ve Azteklerde sakallı yılan anlamına gelir. Quiche dilindeki adı Gucumatz’dir. Bu ad, Pueblo Kızılderililerinin dilinde “sakallı yılan”, Meksika Kızılderililerinin dilinde ise “kuş-yılan” anlamına gelir. Viracocha, Ahau Kin de denirdi (c. 1300-1521).

K’uk’ulkan Huracan, Maya Mitolojisinde tasvirlerde bir bacağı insan bacağı, diğer bacağının ise yılan biçiminde olduğu bir yaradılış tanrısıdır. Rölyefi British Museum, Londra’da sergilenmektedir. Kukulkan’ın Toltekler ve Azteklerdeki adı Quetzalcoatl’dır. İnka ve Maya metinlerine göre, uzun bir sakalı olan bilgi tanrısı, doğu ufuklarında belirip denizden gelmiş ve insanlara doğru yolu gösterdikten sonra gökyüzüne geri dönmüştür. Maya dilinde, yılan ve gökyüzü “kaan” olarak telaffuz edilir, okunuşu Kukuul kaan’dır. Quetzalcoatl’nın çift yılan bacaklı rölyefi Mexico City Ulusal Antropoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

K’awiil vazo üzerinde tasvirinde yılan olan bacağı ile Maya takvimi, 819 günlük döngü ilişkisi. Fotoğraf: Justin Kerr. K’awiil, Maya Öğüt Kitabı Popol Vuh (Pop Wuj) yaratılış efsanelerinde Hurakan – Jun Raqan, tek bacaklı anlamına gelen sellerin tanrısıdır. Hurakan kızınca Büyük Tufan’ı başlatmış ve sonrasında yaşamı yeniden başlatmıştır. K’awiil, yani ‘Tanrı K’, başına taç takan, tek ayak üzerinde duran ve diğer bacağı yılan şeklinde tasvir edilmiştir. Dört element tanrısıydı: Hava – Akbaba, Toprak – Mısır, Ateş – Kertenkele, Su – Balık. Doğurganlık, kakao, mısırla özdeşleştirilen tanrının yılan olan bacağı ise şimşek ile ilişkilendirilir. Kızılderili kabilesi yaratılış mitolojisinde; Tsu’tiki veya Tsutiva, Kuzey Arizona Kızılderili Kabilesi Yılan dansı mitolojisinde, Tanrıları aramak için oğlu ile yer altındaki yılan köyüne giden Wouth, gece kendini insana dönüştürebilen kız ile evlenir. Hamile yılan karısı ile Hopi köyüne dönerken ona ihanet eder ve doğan yılan çocuğu ile terk eder. Ağustos ayında yılan dansı ile dans eden Hopiler, yılan karısından doğan torunları olduklarına inanırlar.

Mısır Mitolojisinde Yılan İnsan

Mısır Tanrıları rölyefi Hollanda Ulusal Eski Eserler Müzesi koleksiyonunda yer almaktadır.

British Museum’da sergilenen Thermuthis olarak bilinen Tanrıça İsis ve soldaki sakallı figür Serapis ile ilişkilendirilen Agathos Daimon rölyefidir. İsis-Thermouthis ve Serapis-Agathodaimon heykeli, yılan olan kuyruklarından bağlı olarak tasvir edilmiştir. Staatliche Museen zu Berlin / Fotoğraf: bilinmiyor.

İsis-Thermouthis yılan vücutlu rölyefi, M.S. 2. yüzyıl, Los Angeles County Museum of Art.

Kolları olan Tanrıça İsis-Thermouthis rölyefi, kadın vücutlu, yılan bacaklı tasvir edilmiştir. Kahire Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yuvarlak rölyef, İsis – Thermouthis ve Serapis – Agathodaimon Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.

Nehebkau Papirüs. İnsan başı ile tasvir edilen kanatlı yılan Tanrı Nehebkau, MÖ 1069-525 yılları, British Museum.

Tanrı Sarapis Agathodaemon bronz heykeli, Atina Müzesi’nde sergilenmektedir.

Tanrıça İsis-Thermouthis İskenderiye sikkesinin arka yüzünde kadın başlı yılan olarak tasvir edilmiştir.

Hathor Muska. Doğum, bereket, aşk tanrıçasının bedeni kobra tasvirlidir. Metropolitan Museum of Art, New York.

Jebel Barkal’in görünümü; burada tanrı Amun dağın içinde otururken, taçlı kobra “Beyaz Taç” giyen büyük bir kobra açıkça zirvede görülebilir. “Abu Simbel tapınağındaki bir kabartmadan”.

Beyza Elkovan

 

KAYNAKLAR:

Avrupa Yunan Kaynaklar:

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dosya:Pergamonmuseum_-_Antikensammlung_-_Pergamonaltar_22.jpg

https://www.parismuseescollections.paris.fr/en/node/334717

https://slideplayer.com/slide/10234323/34/images/17/Cadmus+and+Harmonia%2C+metamorphosed+into+serpents.jpg

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Echidna_(mythology)

https://www.hellenicaworld.com/Greece/History/en/KingsOfAthens.html

https://www.theoi.com/Heros/Kekrops.html

https://www.theoi.com/Gigante/Typhoeus.html

https://fleurtyherald.wordpress.com/2017/07/05/italian-connection-starbucks-logo/

https://collections.mfa.org/objects/151379

https://blogs.bl.uk/european/2015/10/the-tale-of-mélusine.html

http://romagnamare.altervista.org/la-favola-romagnola-delle-lamie-una-e-ravenna/

http://www.poderesantapia.com/album/sovana/tombadeidemonialati.htm

http://histoire-bibliophilie.blogspot.com/2020/04/la-bibliotheque-des-descendants-de-la.html?m=1

https://collections.mfa.org/objects/15137

Rus İskit Kaynaklar:

https://womenofworld.ru/boginya/api.html

http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/25739.pdf

http://tr.travelogues.gr/tag.php?view=11750

https://wildhunt.org/2023/01/spotlight-on-traditions-the-mythic

https://russianuniverse.wordpress.com/2015/03/24/russian-saying-21/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Scythian_religion#Api

https://teara.govt.nz/en/object/7388/marakihau-style-carving

https://web.archive.org/web/20141217160630/http://www.musicoterapias.net/coppermine/albums/Documentos/029_American_Indian_Myths_Legends.pdf

Maya İnka Aztek Kolombiya Kaynaklar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Muisca_religion

https://semrabayraktar.blogspot.com/2013/03/baslangictan-gunumuze-yilan-kultu.html

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Messico,_aztechi,_serpente_piumato_quetzalcoatl,_pietra_periodo_postclassico_recente,_1400-1510_ca._01.JPG

https://artandcakela.com/2017/04/27/art-duet-pablo-picasso-and-diego-rivera-at-lacma/

https://www.artsbma.org/guide/stop/407/

https://philamuseum.org/collection/object/51303

https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Yaxchilan_lintel_15_a.jpg

https://www.mitolojisi.com/maya-mitolojisi

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Quetzalcoatl-Mus%C3%A9e_barrois_%281%29.jpg

https://blog.dma.org/tag/ancient-mexico/

https://revistas-filologicas.unam.mx/estudios-cultura-maya/index.php/ecm/article/view/945/1365

https://www.cozumel4you.com/mayan-legends-jun-raqan-one-legged/

Mısır Kaynaklar: 

https://www.universiteitleiden.nl/en/news/2016/03/“should-we-close-our-borders-not-according-to-the-classical-world”

https://naosantinoou.org/2019/10/11/beyond-the-nile-antinous-part-two/22-relief-with-snake-bodied-deities/

https://global.museum-digital.org/singleimage?resourcenr=1219917

https://collections.lacma.org/node/245135

https://m.blog.naver.com/chanwoolee/221777095631

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:St%C3%A8le_d’Isis-Thermouthis_et_de_S%C3%A9rapis-Agathodaimon_(Louvre,_E_21162).jpg

https://www.worldhistory.org/image/12843/book-of-the-dead-of-henuttawy/

https://egiptologia.com/la-coleccion-egipcia-atenas/

https://www.forumancientcoins.com/moonmoth/reverse_isis.html

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/547780

rupestreweb.info/pareidolia2.htm

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir