Bu yazı Dharma Astroloji İleri Seviye Astroloji mezunu Beyza Elkovan tarafından hazırlanmıştır.

Buraya tıklayarak bu yazının birinci veya buraya tıklayarak ikinci bölümünü okuyabilirsiniz.

Çin Mitolojisinde Yılan Bedenli İnsan

MS 160 tarihli taş tablette, Zhulong (Zhuyin) kırmızı renkte yılan vücudu ve insan kafası olarak tasvir edilmiştir. Çin su tanrısı, diğer adıyla Gong Gong, “Kang Hui”, gözlerini açıp kapattığında gece ve gündüz olur, nefes aldığında ise rüzgar eserdi. Çiftçinin yakaladığı Gök Gürültüsü Tanrısı’nın sebep olduğu Çin tufan ve yaratılış mitolojisinde; tufandan sonra su çekilince sadece Fuxi ve kardeşi Nüwa’nın ilahi varlık tarafından ilahi güçle canlandırıldığı ve birleşmelerinin onaylandığı anlatılır. Dünya’yı onarma, sarı çamurdan insanları yaratma ve dengeyi koruma görevi verilir. Nüwa (Nu Gua) ile kardeşi veya ilk Çin İmparatoru olan eşi Fu Xi, insan kafası ve yılan vücuduna sahip yin (dişi) ve yang (erkek) ilahi varlık olmuşlardır.

Zhulong veya diğer ismiyle Gong Gong, Çin Büyük Tufan mitolojisinde, ateş tanrısı Zhurong tarafından öldürülen kızıl saçlı yılan gövdeli olarak tasvir edilen Çin su tanrısıdır. Mawangdui’de 2000 yıllık Xin Zhui’nin mezarında ipek kumaş üzerine işlenmiş Tanrıça Nüwa ve cennet tasviri bulunmuştur ve Çin Hunan Müzesinde sergilenmektedir. Zhuyin (Zhulong), Zhongshan’ın tanrısıdır ve insan yüzlü, yılan gövdeli olarak tasvir edilmiştir. Gu ise insan yüzlü ejderha gövdeli olarak betimlenmiştir. Sichuan Müzesi’nde ve Anhui, Xiao’da bulunan Han Hanedanı dönemi taş rölyeflerde Nüwa ve Fu Xi giyinmiş ve taç takmış olarak tasvir edilmiştir. Shan Hai Jing’in MÖ 3. yüzyılda yazılan eserinde Tanrıça Nüwa’nın betimlemesi bulunmaktadır. Nüwa’nın, Güneş, Ay ve takımyıldızlarla ilişkili olduğu astrolojiyle ilişkilendirilen ipek üzerine çizilmiş resimleri, 67 mezar odasının bulunduğu Turfan bölgesinde her mezarda duvara asılı veya katlanmış durumda bulunmuştur. Feng Menglong’un, Jing Shi Tong Yan eserindeki “Leifeng Pagodası’nda Sonsuza Kadar Hapsolmuş Beyaz Yılan Hanım” hikayesi, Şahmeran efsanesi ile benzerlik gösterir. Beyaz yılanken erdemli güzel bir yılan kadına dönüşen Bai Suzhen ve genç bilgin Xu Xian evlenip şifalı bitkilerle hastaları iyileştirirler. Duanwu Bayramı’nda Keşiş Fa Hai tarafından kandırılan Xu, eşine ihanet eder, onun Beyaz Yılan olduğunu görüp korkudan ölür. Leydi Beyaz Yılan, ölümsüzlük otuyla Xu Xian’ı yaşama döndürür. Gerçeği öğrenmesine rağmen, aralarındaki bitmeyen aşkı anlatan bir efsane olur.

Hindistan Mitolojisinde Yılan Bedenli İnsan

Chidambaram Mahatmya, Sthala Purana’nın metninde yazanlara göre yaratılış mitolojisinde; su tüm dünyayı kaplayınca Tanrı Vişnu, Manu’ya canlıları tekneye toplaması talimatını verdi. Shiva “tapas” yaparak yoga’nın faydalarını anladığı için Adi Shesha’yı yarı insan, yarı yılan beden formunda Patañjali olarak doğmasını sağladı. Adi Shesha’nın enkarnasyonu Patanjali’nin, evrenin yeraltı dünyası Patala’dan Tillai-Chidambaram’a gittiği anlatılır. Shri Shiva Nataraja Tapınağı, mitoloji ve eski bilimlerin yer aldığı bir hazinedir. İlk görsel, Shivakamasundari tapınağındaki yoga’nın atası Hindu Tanrısı Patanjali’nin tasviri olan resimlerin bir kısmıdır.

Birbirine dolanmış iki Naga, dünya ve suların koruyucusudur. Hint yazmalarında yeraltı dünyası Patala’da yaşayan ve insana dönüşen yarı insan, yarı yılan Naga’lardan başka Sarpa denen yılansı bir ırk olduğundan da söz edilir. Hinduizm, Budizm ve Jainizm’de Naga’lar büyük bilge yılanlar olarak adlandırılır. Babil, Sümer ve Akad yaratılış mitolojisinde Tiamat (tuzlu okyanus suyu) ve Apsu (yeraltı tatlı su okyanusu) çiftinden doğan Lachmu “Lahmu-Lahamu” çamurlu olan anlamına gelir. Naga çifti Hoysala rölyefi. Naga ve Nagini yılan kral ve kraliçe MS 9.-10. yüzyılda Kalküta Hint Müzesi ve Bhopal Eyalet Müzesi’nde sergilenmektedir.

Rajarani Tapınağı (MS 11. yüzyıl) Aşk Tapınağı olarak da bilinir. Kapının girişinde iki sütunda yılan vücutlu Naga ve Nagini figürleri bulunmaktadır. Ganj’ın İnişi, Arjuna’nın Kefareti olarak bilinen Chengalpattu, Mamallapuram’da yekpare iki kaya parçası üzerine oyulmuş dev bir açık hava kaya kabartmasında Naga detayı bulunmaktadır. Belur Chennakeshava Tapınağı Salu Mantapa’daki Yılan Tanrıça Naga Devate. Adi Shesha, yoga’nın faydalarını anladı ve insanlar arasında “Maharishi Patanjali” olarak doğdu. Yoga’yı Anga “aştanga yoga” sekiz parçaya ayırdı. Naga Panagal, Telangana’da. Belden aşağısı Ouroboros şeklinde yılan bedeni olan ve ellerinde kılıç ile kalkanla savaşan koruyucu Naga tasvirli rölyef (MS 12. yüzyıl), Vijayawada, Andhra Pradesh Devlet Müzesi’nde sergilenmektedir (Boğazköy’de bulunan dans eden Tanrı heykelciği ile benzerlik göstermektedir). Hidra olan Ananta yani Hindu maneviyatının simgesi olan sonsuzluk temalı kıvrılmış yılan bedenli Tanrı Naga’nın Nagaraja Ceiling (tavan rölyefi), Badami Chalukyas hanedanı (MS 6. yüzyıl) Karnataka Bademi Mağarası’ndadır. Reclaim Temples. Anguiped “Acı Çeken”, Hintli, bir Vyala Yaksha.

Naga (Hint minyatürü) yılan bazen bir hastalık ve yokluk döneminde insanları iyileştirmek için kendini bir Naga’ya dönüştüren Buda ile ilişkilendirilir. Kaliya ise zehirli bir Naga’dır. Hindu astrolojisinde “Sarpa” bir yılanı ifade eder ve astrolojik olarak Rahu ve Ketu iki zıt ay düğümüdür. Rahu korkuyu, tatminsizliği, takıntıyı ve kafa karışıklığını temsil eder. Rahu ile Sümer ana tanrı Ninhursag sembolü aynıdır. Kala Sarpa Dosha, kişinin doğum haritasında korkulan bir astrolojik durumdur. Bir Jinn olarak Naga, Zakariya Qazvin.

Yılan vücutlu Tanrıça ile Garuda mücadelesi tasvirli kaya rölyefi MS 12. yüzyıl Güney Hint Tapınağı Halebidu. Tibet Tantrik Mitoloji metinlerinde Naga tatlı su gölünde yaşayan insan yüzlü ve yılan kuyruklu koruyucular olarak tasvir edilir. Naga Tibetçe’de “lu” olarak telaffuz edilir. Tibet Budizminde Nagaraja, Naga’lar şifacıdır, Naga’ları yöneten kral “Lu-wang gyi gyal-po” mantra okunur. Garuda pençeleri arasında Naga Kralı Tibet Densatil, Nagaraja metal heykeli (MS 14. yüzyıl), Rubin Sanat Müzesi koleksiyonu. Nepal, Katmandu Durbar Meydanı Kraliyet Sarayı. Kumari Bahal, Hindu tanrıçası Taleju’nun enkarnasyonu olarak kabul edilen, yaşayan tanrıça Kumari’ye ev sahipliği yapan kırmızı tuğlalı bir yapıdır. Ziyaretçiler binadaki küçük bir pencereden Kumari’yi görebilirler. Kraliyet avlusunda yılan vücutlu ahşap oyma Naga tasviri. Nepal Patan, Kraliyet Şehri Durbar Meydanı kırmızı tuğlalı duvar üzerinde yılan vücutlu Naga tasviri. Yılan bedenli Tibet metniyle ilişkili bir dizi tasvirden alınmıştır. Naga’nın Kralı ve Kraliçesi, kollarını dua pozisyonunda bağlamış. Nagaraja’nı Nepal. Yılan kraliçe olarak Ahilya Devi 1784, Kathmandu Kumari Bahal Tapınağı duvar resimlerinde.

Japon Mitolojisinde Yılan İnsan

Japon mitolojisinde, Takara-bune’de Yedi Şanslı Tanrı arasında yer alan tek kadın olan güzel tanrıça Benzaiten, bazen beyaz yılan şeklinde görülür. O, dansın ve suların tanrıçasıdır. Deniz ejderhası Gozuryu, Koshigoe Adalarını tufanla mahveder. Tanrıça, Gozuryu ile evlenerek gökyüzünden iner ve insanları kurtarır. Doğurganlık ve hasat ile ilişkilendirilir. Tendai Budizmi’nde Ugajin, Uga Benzaiten veya Uga Benten olarak bilinen Budist tanrıça Benzaiten, yılan gövdesi olan hem sakallı bir erkeğin başı ile hem de kadın başı yılan bedenli dişi olarak tasvir edilir.

Kami Ugajin, Japon bereket ve hasat tanrısıdır. M.S. 17. – 18. yüzyıl Edo dönemine ait yılan bedenli tasvir heykeli, Nara Hôzan-Ji Tapınağı’nda sergilenmektedir. Japonya yaratılış mitolojisinde, yılan insan Uga Benzaiten, dharma koruyucu tanrıçasıdır. Ugajin, yılan gövdeli hem dişi hem de erkek Budist tanrıça olarak bilinmektedir. Kundalini, üç buçuk kez (yedinin yarısı) kıvrılıp uyuyan spiral bir yılan bilgeliğe ulaşma sembolüdür ve insanın içindeki ateşi temsil eder.

Uga Benzaiten’in sakallı bir erkek başı ve yılan gövdeli tasvirli heykeli, Britanya Müzesi’nde (British Museum) sergilenmektedir. Tahıl Tanrısı Ugajin’in yılan bedenli ve sakallı bir adam başı ile tasvir edilmiş heykeli, Uji, Kyoto’daki Budist Tapınağı Mimuroto-Ji’de bulunmaktadır. Tokyo, Kichijioji’deki Inokashira Koen Parkı’nda, gövdesi yılan bobini ve kadın kafası olan Budist Tanrı Benzaiten’in heykeli bulunmaktadır. Yılan gövdeli Benzaiten, Fukuju-in Tapınağı, Nakanoshinbashi, Tokyo’da bulunmaktadır.

Japon sanatçı Toriyama Sekien’in Gazu Hyakki Yagyō tetralojisinin 1776’da yayınlanan kitabında, Shokuin inanılmaz derecede büyük, kırmızı renkte yılan gövdeli ve insan yüzlü bir tanrı olarak tasvir edilmiştir: “Shö Dağında yaşar ve gözlerini kapattığında güneş batar, gözlerini açtığında ise gündüz olur.” Bu figür, Çin’de Zhuyin olarak bilinir. Konjaku Hyakki Shūi’nin bin metre yüksekliğindeki dağ üzerinde Zhulong, Metropolitan Müzesi’nde sergilenmektedir.

Japon Heian döneminden kalma folklorda, Kiyohime’nin destansı aşk-nefret dramı ve yılan kadına dönüşüm miti anlatılır. Japon mitinde, Budist keşiş Anchin’e aşık olan Kiyohime, terk edilince rahibin peşinden koşmuş ve öfkeyle bir yılana dönüşmüştür. Ardından Dojo-ji Tapınağı’nda büyük çan içine saklanan rahibi öldürmüştür.

Nehir kıyısında kadın kafalı yılan mitolojisinde, Edo dönemindeki eserlerde Gazu Hyakki Yagyo ve Hyakkai Zukan‘da yılan vücutlu insan kafalı ve çoğu zaman kafasına yapışmış ıslak saçlarla tasvir edilir. Nure-onna, diğer adıyla Nure-yomejo, Toriyama Sekien’in tasvirinde kolları olan bir yaratık olarak ve saçları dalgalanıyor şekilde resmedilmiştir. Katsukawa Shun’ei ve Katsukawa Shunshu’nun Hayalet Hikayeleri Kitabı, Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenmektedir. Amaterasu ve Susano, Japon erkek ve kız kardeş olan tanrılar, Nuwa ve Fuxi’ye benzemektedir.

Yağmur duası “Davetkar Yağmur” Mandala’sı, yılan gövdeli, insan başlı tanrılar ve yağmur getiren ejderhalar tasvirli olup, parşömen kağıt üzerinde mürekkeple yapılmış bir eserdir. (12. yüzyıl) Metropolitan Sanat Müzesi, New York’ta bulunmaktadır.

Okyanusya Mitolojisinde Yılan İnsan

Orta Pasifik Adalarında, Aborjin ve Maori mitolojisinde Wollunqua, yılan bedenli bir tanrıdır. Aborjinlerde birçok tanrı, yılan isimleriyle tanımlanır. Ungud, bazen dişi bazen erkek olan bir yılan tanrıdır. Aborjin Düş Zamanı ve Gökkuşağı yılanı mitolojisinde, Akutu ya da Akuru adıyla bilinen doğurganlık ve yağmur tanrısıdır. Yurlungur ya da Wollunqua, Bobbi-Bobbi ve Galeru, ata ruhlar ve Gökkuşağı yılanının adıdır. Su ile ilişkilendirilen Gökkuşağı yılanı, rüya görme sırasında uyandı, kaymaya başladı ve doğayı uyandırıp dağları ve nehirleri yarattı. Dünya’yı dolaşırken yeryüzü dengesini sağlar, tüm hayvanlar yağmur ve bolluk tanrısını takip eder.

Maui-Tikitiki, yakaladığı büyük balıkla halkını doyurur ve Yeni Zelanda adasını oluşturur. Rangi Papa, insanlık için ateşi elde etti. Maori mitolojisinde, Toprak Ana Papatuanuku “Papa” ve Gök Baba Ranginui “Rangi” birbirine sevgiyle sarılı olan anne ve babadır. Çocuklarının Dünya’yı karanlıktan kurtarmak için onları ayırması anlatılır. Taniwha, yılan bedenli tasviri ev direği ahşap oymasındadır. Taniwha Ureia’nın yılan bedenli tasvirinin bulunduğu Hotunui toplantı evi, Auckland Savaş Anıtı Müzesi’nde sergilenmektedir.

Taniwha, kız kardeşi Pari-kawhiti’yi ziyaret etmek için Wairarapa’daki mağarasını terk ettiğinde pulları olan dev yılan bedeni oldu. Geçtiği yerlerde dağlar ve nehirler oluştu. Yeni Zelanda, Rotorua’da Carved meeting house toplantı evinin çatı detayında, Taniwha yılan bedenli koruyucu tanrı tasviri bulunmaktadır. (Fotoğraf © Beyza Elkovan)

Yılan Tanrı Chiang Mai Tayland, Vedik dönemde tanrıların düşmanları olarak tasvir edilirdi. Tayland, Endonezya ve Malezya’da Naga, Sanskritçe ve Pali dilinde büyük yılan veya ejderha anlamına gelir. Bali mitolojisinde, Güzel Ay Tanrıçası Dewi Ratih, Kaharingan animizmin dini mitolojisinde tutulma ile ilişkilendirilir. Cennete koşan Dewi Ratih, Kala Rau tarafından yakalanır. Erkek ve dişi çift olan yılan (ejderha) arasındaki kozmik savaştan Dünya meydana gelmiştir. Bali’den aldığım Dewi Ratih tasviri…

Afrika Mitolojisinde Yılan Bedenli İnsan

Afrika’daki bazı geleneklerde, şamanların derin ezoterik bilgileri öğreten bir yılan-ırkı olarak tanımlanan Chitauri’lerden ders aldıklarına inanılmaktadır. Dan adındaki Gökkuşağı Yılanı, yaşayan ruhlar arasında aracı görevinde olan bir tanrıdır. Tanrıça Bunzi, yarı insan yarı yılan bedenlidir. Kongo mitolojisinde, şifa, yağmur ve gökkuşağıyla ilişkilendirilir. Mpulu Bunzi ve Phulu Bunzi olarak da bilinir. Bereketin sembolü olarak kabul edilmektedir.

Ngoyo Krallığı’nın Woyo halkı dininde, Bunzi yılan su ruhu ve yağmur tanrıçasıdır. Angola mitolojisinde, deniz ve suların tanrıçası Kianda veya Dandalunda, balıkçıların koruyucusudur. Jengu (çoğulu: Miengu), Duala, Bakweri, Malimba, Subu, Bakoko, Oroko ve Kamerun’daki Sawabantu halkının inançlarında bir su ruhudur.

Piton Tapınağı, Vodun Temple, Yılan kobra tapınağı Benin’de Ouidah kentindedir. Gana, Togo ve Benin gibi Batı ve Orta Afrika ülkelerinde Vodun tapınaklarında güçlü pitonlardan korkulmaz, aksine saygı duyulur ve tapınılır. Gine’de Baga halkı, piton yılanlarını reenkarne olmuş ataları olarak görmektedir.

Yılan bedenli olarak tasvir edilen Şarap Tanrısı Dionysos’un bereket ve Şahmeran’ın tıp sembolü, kültürümüzde en güzel şekilde efsaneleşmiştir. Dünya’daki bütün yaratılış mitolojilerinde, büyük tufandan sonra insanı yaratan, bacakları yılan olan şifacı, bilge tanrılardan bahsedilir ve ilahi varlığın insanlar arasında aracı olarak hareket etmesi anlatılır. Uygarlıklar, birbiriyle kültürel ilişki kurmuş, mitolojileri farklı anlatımlarla tarih boyunca zenginleşmiş ve birbirlerinden etkilenerek efsaneleri benzerlik göstermiştir. Mitolojinin Anadolu topraklarında başlaması ve ilk olarak burada unutulması enteresandır.

Beyza Elkovan

 

KAYNAKLAR:

Çin Kaynaklar :

https://www.hnmuseum.com/en/content/t-shaped-painting-silk-xin-zhui%E2%80%99s-tomb

https://www.cbaigui.com/post-3164.html

https://mythus.fandom.com/wiki/User_blog:RUBENHC/Creatures_and_Beings_of_China_Folklore_and_Lower_Mythology

http://www.qvip.net/article-19758

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/640972

https://www.toutiao.com/article/7030798854249382430/?source=seo_tt_juhe&upstream_biz=toutiao_pc&source=m_redirect

https://en.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCwa

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Nuwa

https://www.dunyadinleri.com/mitoloji/cin-mitoloji-ve-efsaneleri/oku_beyaz-yilan-hanim-efsanesi

Hindistan Nepal  Kaynaklar:

https://www.chidambaramhiddentreasure.com/chidambaram-patanjali-vyaghrapada/

https://www.ders.es/lachmu_lachamu.html                                                  https://www.reddit.com/r/ArtefactPorn/comments/msrz4f/3_interesting_depictions_of_naga_couple_naga_and/

https://monidipa.net/2020/09/06/the-naga-cult/

https://smarthistory.org/the-great-relief-at-mamallapuram/

https://yatrikaone.com/india-belur-chennakeshava-temple-saalu-mantapa-snake-goddess-naga-devate/?noamp=mobile

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:12th_century_Nagini,_Panagal_Group_of_Temples,_Telangana.jpg

https://turkishmuseums.com/blog/detail/corum-muzesi-nde-gormeniz-gereken-5-eser/10068/1 )

https://www.agefotostock.com/age/en/details-photo/figure-of-nagini-in-state-museum-vijayawada-andhra-pradesh-india/HIP-02313APSC

https://focillon.org/sites/badami-caves/

https://michelemorbidelli.ilmioyoga.it/filosofia/yoga-sutra-kaivalyapadah/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anguiped

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/N%C4%81ga

https://www.gujaratijagran.com/religion/spiritual/rahu-planet-is-responsible-for-money-loss-here-are-remedies-177466

https://breezewiki.com/cryptidz/wiki/Naga

https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/ta%C5%9F-par%C3%A7as%C4%B1-kabartma-bir-efsane-y%C4%B1lan-m%C3%BCcadele-garuda-ile-oyulmu%C5%9F-12-y%C3%BCzy%C4%B1lda-gm1022197910-274451871

https://www.himalayanart.org/items/65392/images/primary#-757,-2529,2212,-2

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/991363

https://dzen.ru/a/Xslml4q4XWHqCfcN

https://www.localguidesconnect.com/t5/General-Discussion/Basantapur-Durbar-Square-Kathmandu-Nepal/td-p/3591671

https://adventurequestwithdawnpeterson.blog/tag/kirat-dynasty/

https://rubytravel.wordpress.com/tag/nepal/

https://www.himalayanart.org/search/set.cfm?setID=2554

Japonya  Kaynaklar :

https://www.reddit.com/r/ArtefactPorn/comments/nxgitb/a_statue_of_an_ugajin_a_harvest_and_fertility_god/

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ugajin

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Benzaiten

https://www.britishmuseum.org/collection/object/A_1926-0708-21

https://darumamuseumgallery.blogspot.com/2010/06/benten-benzaiten.html?m=1

https://blog.goo.ne.jp/ruribo0209/e/edbf5cb9f910bcffe32509f0b802eea9

https://jal.japantravel.com/tokyo/fukuju-in-temple-in-tokyo/38299

https://www.japon-et-decouvertes.fr/art-japonais/les-yokai-japonais/

https://historyofjapan.co.uk/wiki/nureonna/

https://bigumigu.com/haber/japon-ustalarin-illustrasyonlariyla-bezeli-650den-fazla-kitap-internete-acildi/

http://www.onmarkproductions.com/html/benzaiten.shtml#Uga

Aborjin  ve  Okyanusya Kaynaklar  :

https://semrabayraktar.blogspot.com/2013/03/baslangictan-gunumuze-yilan-kultu.html

https://www.melisadaktilosu.com/aborjin-mitolojisi-dus-zamani-ve-gokkusagi-yilani/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ranginui_ve_Papatuanuku

https://www.aboriginal-art-australia.com/aboriginal-art-library/rainbow-serpent/

https://rangitaneeducation.com/ngarara-huarau-taniwha/

https://lepetitjournal.com/perth/emblemes-aborigene-peintures-art-multiple-342003

https://teara.govt.nz/en/taniwha/page-4

https://teara.govt.nz/en/photograph/10862/ureia

Tayland ve Endonezya Kaynaklar :

http://revistas-filologicas.unam.mx/estudios-cultura-maya/index.php/ecm/article/view/945/1365

https://slideplayer.com/slide/10234323/

Afrika  Kaynaklar:

https://semrabayraktar.blogspot.com/2013/03/baslangictan-gunumuze-yilan-kultu.html

https://www.atlasobscura.com/places/the-temple-of-pythons-ouidah-benin

https://en.wikipedia.org/wiki/Bunzi

https://m.famousfix.com/list/african-deities

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dosya:Bunzi_the_Kongo_serpent_water_goddess_-_statue_-_vector_-_1.png

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir