Merkür, güneş sistemimizdeki en küçük gezegendir, ancak çok hızlı hareket ederek Güneş’i yalnızca 88 gün içinde dolaşır. Bu küçük gezegen ortalama bir zodyak burcunda 23 gün kalır.

Spesifik olarak Merkür duygusal olmayan, rasyonel ve objektif düşünceyi temsil eder. Merkür’ün bir ev ve burçtaki konumu, kişinin düşünce tarzını gösterir. Çok hızlı hareket eden Merkür esnektir, kolay adapte olur.

Merkür’ün en önemli görevi bilginin yayılmasına yardımcı olmaktır, o nedenle algı, dil, yazı, redaksiyon, araştırma, konuşma ve öğrenmeyi yönetir. Aynı zamanda telekomünikasyon, hesaplama, bilgisayar yazılımı, elektronik donanımlar, posta servisi, nakliye, kurye ve her çeşit ulaşımı yönetir. Bu gezegenin günlük hayatın işleyişiyle ilgili çok fazla sorumluluğu vardır.

Aslında teknik olarak hiçbir gezegen geri hareket etmez, sadece hızı yavaşlar ve biz dünyadan baktığımızda bize durmuş ve geri gidiyormuş gibi görünür. Yani Retro astrolojik ve Geocentric bir olgudur. Bir gezegen Retro iken normal şekilde işlemez. Astrolojik olarak kendisini dışa doğru ifade edebilmek için içsel, psikolojik düzeyde çalışmak zorundadır. Bir gezegenin geri gitmeye başladığı dönemlerde gücü düşer, zayıflar ve temsil ettiği konularla ilgili birtakım aksaklıklar, arızalar ve problemler meydana getirir.

Schulman’a göre “Geri hareketteki gezegen, güçlü karmik dersleri öne çıkarırken, insanın hayatını değiştirmek amacıyla verdiği mücadelede kendisini ilkel şekilde yönlendiren meseleyi veya yaşam biçimini vurgulama eğilimindedir. ”

Merkür geri gittiği zaman bilgiler karışır, karmaşa ve unutkanlıklar ortaya çıkar. Bu etki evrenseldir ve burcu ne olursa olsun herkes tarafından fark edilen etkilerden biridir. (Yine de, İkizler ve Başak burçları Merkür tarafından yönetildiğinden etkisini biraz daha güçlü hissedebilirler.) Merkür gerileme dönemleri anlaşma imzalamak, hassas bilgilere ulaşmak ya da önemli kararlar vermek için uygun zamanlar değildir.

Yukarıda bahsettiğim “Merkür Retrosu”nda doğan şanslı %25’lik dilimdeki kişilerden biri de benim!! O zaman şimdi kısaca doğum haritasında “Merkür Retro” olan kişilerin özelliklerine göz atalım.

Doğum haritasında “Merkür Retro”

Merkür gezegeni her türlü iletişimi yönetmektedir. Her türlü yazılı, sözlü ve görsel iletişimi, seyahatleri, imzalı her türlü işi, elektronik ve haberleşme araçlarını, karar vermeyi, düşünme mekanizmamız sembolize eder. Doğum haritasında Merkür Retro ise hangi burçta geri gittiği ve kaçıncı evde olduğu da çok önemlidir. Örneğin Merkür İkizler burcunda geri harekette doğan bir çocuk bir de olumlu bir evde konumlanmışsa iletişim alanında bir yetenek olabilir, bu çocuk her öğrendiği bilgiyi kendi içinde tekrarlayarak dağarcığını genişletebilir. Çok zekidir ve herkesten daha çabuk okumayı sökebilir. Yani büyük şanstır fakat tabii ki tüm harita gözden geçirilmelidir.

Doğum haritasında “Merkür Retro” olan kişiler kendilerini ifade ederken temkinli davranır genelde yanlış bir şey söylemekten ve hata yapmaktan çekindikleri için sessiz kalmayı seçebilirler. Özellikle bilgi konusunda yetersiz hissetmekten çok korkabilir ve yaşamlarının genelinde sürekli sınava tabi tutuluyormuş gibi hissedebilirler.

Bulunduğu burç ve eve göre bazen söylenmemesi gereken şeyleri söyleyebilir, kırıcı olabilir, gaf yapmaya yatkın olabilirler. “Merkür Retro” olan bir arkadaşınızla kişisel bir konuyu konuşmak isterseniz hemen cevap almaya çalışmayın. Bu kişilerin önce bilgiyi sindirmek için zamana ihtiyaçları vardır.

“Merkür Retro” iken doğanlar bilgiyi teyitlemeyi sevdikleri için zor karar alırlar. Tüm verileri tekrar tekrar gözden geçirirler ve Merkür hangi burçta geri gidiyorsa o burcun temsil ettiği konulara daha detaycı yaklaşırlar.

3-6-12 inci evlerde zor açılar almış yerleşimdeki Merkür Retro öğrenme güçlüklerine sebep olabilir. Merkür eğer son evlerde (3, 6, 9, 12) retro ise kişinin düşünceleri ve zihinsel etkinlikleri içselleştirilmiş ve son derece özneldir. Hayal dünyasına dalarlar ve dış dünyadan haber alıyormuş gibi davranabilirler. Neptün’e açı yapıyor ise iyice kendi dünyasına dalarak kişinin zaman kaybetmesine neden olabilir. Ama olumlu açı varsa harika bir hayal gücüyle yaratıcılık verebilir.

instagram/Sumbulresm

Eğer Merkür’ünüz Retro ise detaylarla işin özünü daha kolay anlarsınız düşünce yapınız kesinlikle farklıdır. Başkaları tarafından onaylanıp onaylanmadığınız konusunda hassas davranabilirsiniz. Merkür’ü Retro olanların düşünme süreci daha farklı olduğundan öğrenci ise diğer öğrencilerden daha düşük not alabilirler. Eğitim hayatında sıkıntı yaşayabilir (özellikle ilkokul). Bunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Çünkü ilkokul benim için de çok zorlu geçmişti. Okuldaki şeyler bana çok manasız gelirdi, çoğu zaman öğretmen korkusundan okula gidip gelirdim. O yüzden öğretmenim babama “Ortaokula boşuna göndermeyin okuyamaz, başka şeylere yönlendirin” demişti. Kadıncağız nerden bilsin benim olayları farklı gördüğümü. Tabi babam 4 kız sahibi babası olarak okuduğu yere kadar okusun demişti. Sonra ne mi oldu? Ortaokulda farklı hocalar farklı dersler dikkatimi çekti. Çok da başarılı oldum. Hele üniversitede (istatistik okudum) herkesin kaldığı, okulu uzattığı derslerin sınavında nasılsa bu dersten kaldım diyerek bana özgü mantığı çalıştırdım. Kaybedecek neyim var ki? Sınav sonucunda hiç kimseyle sonuçlarım tutmadığında zaten sonuç belliydi demiştim. Ama olaylara farklı açıdan yaklaştığım ve soruları bu mantıkla çözdüğüm için dersi geçen nadir kişilerden biri oluyordum. Tabii şu an anlıyorum bu durumu, hepsinin sebebi “Merkür Retro”ymuş. O zaman ebeveynlere bir uyarı yapalım eğer “Merkür Retro”suna sahip bir çocuğunuz var iseçocuğunuzun öğrenme süreci farklıdır, daha az akıllı değildir, sadece dikkati dağınık olabilir.

“Merkür Retro”suna sahip ve konuşmaktan veya iletişim kurmaktan çekinen bir yapınız var ise yazılı iletişimi deneyebilirsiniz. Bana da tavsiye edilen yazılı iletişimi ve sayıları sıklıkla kullanmamdı. Örneğin; yaptığım her işe bol bol açıklayıcı notlar yazarak kendimi ifade etmemdi. Hatta blog sayfası açarak iletişimimi güçlendirmem gerektiğiydi. Gerçekten de incelendiğinde çoğu yazarın doğum haritasında “Merkür Retro” pozisyonu dikkat çekmektedir.

Merkür Retro olan kişiler bunların dışında müzik ve dans gibi tercümeye ihtiyacı olmayan iletişim araçlarını kendilerine araç edinebilirler. Sezen Aksu, Nazan Öncel doğum haritalarında Merkür’ün geri hareketi olan bazı ünlülerdendir.

Her şeye rağmen “Merkür Retro”sunda doğanların bir güzel tarafı transitte Merkür’ün geri hareketinin sebep olduğu olumsuz etkileri çok hissetmiyor olmalarıdır. İşte bu durum onlar için avantajlı hale gelmektedir.

Merkür Transiti

Merkür Transitinin, haritanızdaki özel bir noktaya etkisi, gittikçe artarak 7 gün önceden gözlenmeye başlayacak, 7 gün sonrasında da azalarak devam ettirecektir. Merkür transit ettiği burca göre kişinin zihninin nelerle meşgul olduğunu gösterir. Mesela Balık burcunda transit ederken zihnimizi tam toparlayamadığımızı, bir türlü konsantre olamadığımızı deneyimleyebiliyoruz. Ama çoğu zaman bu dönemde sezgilerimizin kuvvetlendiğini hissedebiliyoruz.

Güneş’in transiti ise mevsimsel olarak aylarla bağlantılı olduğu için, hangi burçta bulunuyorsa, ruhsal olarak o burcun temsil ettiklerine kendimizi yakın hissetmeye başlıyoruz. Mayıs ayında Güneş’in Boğa burcuna geçmesiyle birlikte hayatın ve doğanın güzelliklerini deneyimlemek, dışarıda vakit geçirmek istiyoruz. Hayatı yaşama arzumuz çoğalıyor. Tam tersine Kasım ayında Akrep burcunun etkisinde kalıyor, havaların soğumasıyla daha çok içimize çekilmek istiyoruz.

Gezegenlerin hangi burçlardan geçtikleri önemli olduğu kadar, öngörüde bulunabilmek için hangi evlerimizden transit ettiklerine de bakmalıyız.

Mesela Mars başka gezegenlerle olumsuz açı yaparak, en son ikinci evimde transit haldeyken, telefonumu elimden düşürüp camını çatlatarak ufak da olsa beni yoklamıştı. İkinci ev para evdir. Mars ise zararı temsil eder. Yani bu transiti hiç olmadık yere beni maddi zarara uğratmıştı.

Leslie McGuirk her başarısızlığı Merkür retrosuna bağlamamayı, bunun yerine gezegenlerin kendimiz ve en yakınlarımızı nasıl etkileyeceğini anlamanın hayatımızı daha güzelleştireceğini söylemiştir.

Sevgilerimle…………….

Zktarely

Kaynaklar

Dharma Karma Astroloji, Temel Astroloji Eğitimi Notları

Kristin Demiri (Uranyen. vp), HThayat ta yayınlanan yazısı

İpekkıgan, Hilsider82

McGuirk, Leslie Merkürün Gücü Merkür Retrogradı Anlamak ve İletişimin Astrolojik Sınırlarını Açmak, Harper Elixir, 2016

One Responses

  • Gul

    Merkur retrosunda doğdumu yeni öğrendim .Küçük yaşımdan itibaren herşeyi yazarak çalışırım .şuan yeteneğim yazı doğrultusunda ve kendimi en iyi yazarak ifade ediyorum.çok teşekkürler

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir