2000 yılından bu yana neredeyse her yıl NASA’nın Ophiuchus (Yılancı/Serpens) adlı 13. burcu keşfettiğini iddia eden ve bu nedenle herkesin Güneş burcunun yanlış olduğunu belirterek panik yaratan haberleri saygın kaynaklardan okuyoruz. Bana da böyle bir şey var mı diye pek çok soru ve mesaj geliyor. Eminim bu haber bu yıl da çıkacaktır, o yüzden şimdiden yazmak istedim. Bir astrolog olarak, endişelenmenize gerek olmadığını söylüyorum. Farklı bir burcu okumanız gerekmeyecek. 13. burç diye bir şey yoktur. Nedenini açıklayayım:

Her şeyden önce NASA bilim insanları astroloji üzerine çalışmıyorlar; dolayısıyla bilinmeyen bir 13. burcun yaratılmasından da sorumlu değiller. Astroloji kelimesi astron (yıldız) ve logos (mantıkla algılamak) kelimelerinin birleşimidir, yani eskiden yıldız bilgisine sahip olanlar hem astronom hem de astrolog oluyordu ancak bu durum 17. yüzyılda kaldı dostlar. Yani NASA’nın astroloji ile bir ilgilisi yok.

Bu yalan haber, son on yılda birkaç kez yinelendi. NASA ilk olarak 2016’da söylentileri yalanladı ve bunu takip eden yıllarda da açıklamayı birkaç kez yapmak zorunda kaldı.

Peki NASA’nın yaratmadığı bu burç nereden geliyor?

Zodyak kelime anlamı ile gökküresinde, tutulumun geçtiği, üzerinde Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık adlarını taşıyan on iki burcun eşit aralıklarla, yani 30’ar derece ile yer aldığı kuşaktır.

Astrologların burçların yerini belirlemek için kullandıkları iki ana zodyak sistemi vardır: tropikal zodyak ve sidereal zodyak. Tropikal zodyak, ekinokslarda ve gündönümlerinde mevsimlerin değişmesiyle burçları hizalar. Koç mevsimi İlkbahar Ekinoksuna gelir.

Karma astrolojinin de dâhil olduğu Batı tabanlı astrolojinin, takımyıldızları ve burçların aynı olmadığı tropikal zodyağı kullandığını unutmayın.

Sidereal zodyakta ise (günümüzde Hint astrolojisi olarak bilinir yani Vedik astrologlar tarafından kullanılır) her burcun konumu sabit yıldızlara göre belirlenir.

88 takımyıldızı var. Antik Babilliler önce 18 takımyıldızlı sidereal (yıldızlara göre) zodyak kuşağını kullandı[1]. Ophiuchus, o dönem burçları belirleyen büyük takımyıldızdan biridir.

13. Burcun Olmayacağına Milattan Önce Karar Verildi

M.Ö. 500’e kadar, 12 büyük takımyıldızına göre burçlar belirlendi, pek çok coğrafyada tropikal (mevsimlere göre) 12 aylık takvim takip edildi ve farklı bir aya atanan Ophiuchus bir burç olmaktan çıktı. Kısaca kadim medeniyetler 13. burcu dâhil edip etmeyeceklerini tartıştılar, deneysel çalışmalar yaptılar ve sonunda önemli olmadığını hissettiler. Unutmayın ki, onlar astrolojiyi yarattılar ve biz de onların ayak izlerini takip ediyoruz.

Tropikal zodyağı kullanan Batı tabanlı astroloji gibi, takımyıldızları tam olarak aynı boyutta olmadığı için Sidereal zodyak da 13. burcu tanımıyor. Bu kısımla ilgili detaylı sorularınızı bir Vedik astroloğa sorabilirsiniz.

[1] Astroloji Dersleri, Barış İlhan.

 

 

 

[email protected]

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir