Venüs, nam-ı diğer aşkın gezegeni. Çağlar boyunca parlak ve yakın konumu nedeniyle insanoğlunun ilgisini çekmiş; gözlenmiş, kaydı tutulmuş bir gezegen. Bir iç gezegen olan Venüs sistemdeki diğer gezegenlerden farklı özellikler gösterir. Kendi ekseni etrafında Güneş Sistemi’ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi yönünde döner. Güneş’e en yakın olmamasına rağmen en sıcak gezegen olma özelliği taşır. Diğer gezegenlerdeki gibi manyetik kutupları da bulunmaz. Atmosferi ve yüzey şekilleri kendine özeldir ve hala açıklanamayan yapılar barındırır. Kendine özel hızı ve yörüngedeki hareketi bir çok matematikçi bilim insanına ilham kaynağı olmuştur. Güzelliğin ve bereketin atfedildiği Venüs bazen kervanlara yol gösteren güvenilir bir pusula, diğer yandan da onları yolundan saptırabilen çekici bir ışık…

Tarihte, farklı kültürlerde Venüs’e sosyolojik ve psikolojik anlamlar yüklenmiştir. Bütün bu ilgi çekiciliği ile tanrısal güçler bahşedilmiş olan Venüs, mitolojide de farklı isimlerle anılmıştır: İnanna, İştar, Afrodit… Bütün bu çekiciliği ile çoğunlukla sevgi, aşk temalarının yanı sıra cinsellik ve bazen savaşı da sembolize etmiştir. Aşkın, tutkunun illüzyonunda kaybolunca savaşın kaçınılmaz oluşunu anlatır Venüs; ying ve yang gibi tüm karşıtlıkları birleştirerek.

Astrolojik açıdan Venüs, Mars ve Merkür gibi kişisel gezegenlerimizdendir. Bireye olan etkileri yüksektir. Sevgiyi, sevgiyi alma-verme biçimlerini, aşkı, bereketi, yetenekleri, sanatı, estetiği, üretimi, maddi olanakları ve şansı yerine ve açılarına göre ilahi korumayı gösterir. Boğa ve Terazi burçlarını yönetir, Balık’ta yücelir. Doğum haritamızda Venüs’ü analiz ederek bir çok bilgiye ulaşabiliriz. Karma astroloji açısından da çok önemlidir. Bazı yerleşimleri kadersel verileri gösterebilir.

Venüs’ün hareketi dünyadan incelendiğinde döngüsel bir yapı göze çarpar. Yaklaşık 1,6 yılda bir 40 gün civarında geri harekette bulunur. Gök biliminde hiç bir gezegen şüphesiz geri gitmez ancak güneş sistemindeki yerleşimi ve yörüngedeki hızı nedeniyle dünyadan geri hareket ediyormuş gibi görünür. Astrolojik açıdan bu geri hareket (retro) dönemleri oldukça önemlidir ve gezegenin temsil ettiği temalarda zorlanmalar verir. Venüs geri hareketinde de sevgi, bereket ve estetik konularında problemler yaşanır. Ayrıca 8 yılda bir başlangıç konumuna geri dönerek bizlere nereden geldiğimizi hatırlatır. Venüs kendine has döngüsü içinde bir retro harekete başlar ve 8 yıl sonra aynı yerde yeniden retro yaparak döngüsünü tamamlar. Bu süreç içinde bireyin hayatında başlayan bir olay 8 yıl sonra çeşitli gündemler yaratarak nihayete erer. Karma astroloji için oldukça önemli olan bu sistemi devam yazım olan “Venüs Pentagramı”nda okuyabilirsiniz.

Dünya’dan bakıldığında Venüs ileri ve geri hareketindeki döngüyü yaklaşık 584 günde tamamlar. Bu döngü Venüs’ün geri hareketinde ilk olarak Güneş ile alt kavuşum yapması ile başlar. Burada Venüs “sabah yıldızı” olarak doğar. Işık getiren (Lucifer), Anadolu’da ise “seher yıldızı” olarak adlandırılır. Venüs, yalnızca geri hareketteyken alt kavuşum yapabilir ve sonrasında sabah saatlerinde gök yüzünde belirerek Güneşten önce ışığı getirir. Lucifer olarak adlandırılan bu Venüs astrolojik olarak da aşkın/paranın daha krizli konularını gündeme taşır. Sonra bir süre gözden kaybolup diğer yönden “akşam yıldızı” olarak doğar. Burada ise sevginin ve bereketin dönemi başlar ta ki yeniden geri hareketine başlayana kadar. Venüs bu yönüyle bir görünen bir kaybolan sevgili gibidir. Bazen doğru yöne götürürken farkında olunmazsa yanlış yönlere de çeken bir aşka benzer.

Venüs hareketleri incelendiğinde matematiksel olarak da bir estetik ortaya çıkar. 1 venüs döngüsü 8 yıl sürer. Bu sürede Venüs Güneş’in etrafında 13 tur tamamlar. Dünya, Güneş ve Venüs 3 gök cismidir. Bu döngü içinde 2 gezegen toplamda Güneş’in etrafında 21 tur tamamlar. Bu sayılar ilk bakışta basit görünse de yan yana gelince önemli bir sayı dizisi oluşturmaya yarar: Mistik Fibonacci Dizisi…”1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,… Güneş etrafındaki geçirdikleri sürelerin oranı yaklaşık 224/365=0,614 ve döngü içindeki toplam tur sayılarının oranı da yine 8/13=0,615… Bu gizemli sayı ise Fibonacci dizisinden yakınsayabildiğimiz Fi (Phi) sayısı yani Altın Oran’a en yakın değerleri verir. Matematikte Fi sayısının keşfi doğada, bazı sanat eserlerinde, önemli tarihi kalıntılarda ve estetiğin olduğu her yerde karşımıza bu Altın Oran’ın görülmesini sağlamıştır. Venüs’ün bu matematik arka planına bakarak tesadüf gibi görünen bu sayıların gizemi yine Venüs’ün kültürlerde/mitolojide nasıl işlendiğini düşününce anlam kazanıyor. Sevginin, aşkın iyisiyle kötüsüyle her tonunu dönem dönem yaşatan Venüs için belki de söylenebilecek tek şey aşkın tesadüfleri sevmesi.

Gelecek yazıda Venüs Pentagramı ve astrolojik yorumunda görüşmek üzere.

Aşkla ve dansla!

Karmikkoala, 2019

 

Kaynaklar:

https://astro.unl.edu/naap/ssm/modeling2.html 

https://earthsky.org/astronomy-essentials/five-petals-of-venus

http://www.penton.co.za/the-mystery-of-the-pentagram/

http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvVmVuJUMzJUJDc19HZXplZ2VuaQ

http://www.astrolojidergisi.com/giris_venus.htm

http://www.wikizero.biz/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvJUM0JUIwbmFubmE

https://johncarlosbaez.wordpress.com/2014/01/04/the-pentagram-of-venus/

http://www.renegadetribune.com/symbolic-subversion-of-arya/venus-pentagram/

http://wallpaperweb.org/wallpaper/drawing/the-birth-of-venus-botticelli_25906.htm

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir