Dharma Astroloji Orta Seviye mezunu Elnaz Gültekin’in kaleminden:

Fazla Büyümenin Sonu Şişmek, Fazla Daralmanın Sonucu Solmaktır

Birbirine tezat iki büyük güç gibi görünen Jüpiter ve Satürn, ancak birlikte çalıştıklarında sağlıklı bir olgunluk sağlanabiliyor. Bu ne kadar paradoks gibi görünse de, nasıl nefesimizi vermeden nefes alamıyorsak, bazen büyümenin durması, bazen de sınırların esnetilmesiyle sağlıklı gelişim mümkündür. O halde gelin, Jüpiter ve Satürn’ün doğasına ve birbirleriyle ilişkisine daha yakından bakalım.

Antik çağlardan beri Jüpiter ve Satürn zamanın belirleyicisi olarak görülmüştür. Karma astrolojide de bu ikili karmanın efendileridir. 

Mars’tan çok çok uzaklarda Jüpiter bütün ihtişamıyla görünür. Dünya ve Mars’tan bu denli uzaklığı ve devasa yapısı ile yeni ufuklara açılmayı, farklı ve soyut düşünebilmeyi temsil eder. Jüpiter’in parlaklığı sevecenliği, umudu ve hayatta dair olumlu duyguları, sıcak ve nemli doğası bereketini sembolize eder. En büyük iyicildir. Bu kadar pozitifliğin yanında ağır bir gezegen olmasıyla da ağırbaşlı babacan bir tavrı olduğu düşünülür. Bu ağırlığı sayesinde Jüpiter, Dünya’da olup biteni bütüncül olarak gözlemleyebilendir. Bu sayede hüküm verebilir. İslamiyet’te bu sebeple Jüpiter “kadı”dır. Hoşgörüsüyle adalet getirir. Bütün bunlar bir araya geldiğinde, haritadaki Jüpiter’in konumu kişinin hoşgörü ve anlayış gösterebilme, maddi ve manevi bütünlük oluşturabilme yeteneğidir. Kişinin yaşamı deneyimledikçe kendi yaşam felsefesini, etik değerlerini oluşturabilme kabiliyetinin varlığı, kişiyi onurlu ve erdemli yapar. Bu kabiliyet ve erdemli olma potansiyeli Jüpiter’in haritadaki konumu ile ilgilidir. Bu bağlamda, Jüpiter’in rahatsız konumları ufuk darlığı, soyut düşünememe, etik değerlerin deneyimle gelişememesi, maddi ve manevi anlamda sağlıklı büyüyememe, hoş görülmemesi gerekenleri hoş görmek, etik dışı davranışlara yorulur. 

Peki ya Satürn? Jüpiter’in ılımlı sevecek doğasının yanında Satürn soğuk ve katıdır. Gözle görülebilen son gezegen olmasıyla antik çağlardan beri sınırları temsil etmiştir. Satürn’den sonrasının sadece boşluk ve karanlık olması sebebiyle de hep kötücül algılanmıştır. Jüpiter’in ılımlı, genişletici, görece soyut düşünen doğasının yanında Satürn kısıtlayıcı, somutlaştırıcı, sınır koyan ve yapılandırandır. Kişinin, bir hedefe ulaşmak için odaklanması, başka ihtiyaçlarını baskılaması ve zor bir hedefe ulaşmak adına hayattaki güzellikleri erteleyebilmesi Satürn’ün konumu ile görülür. Satürn yapılandırırken, seçimler yaptırır ve seçimimizin sonuçlarıyla yüzleşmemizi bekler. Eğer emek verdiysek de ödülümüzü verir. Zor şartlara katlanabilme, gerçekçi olabilme, büyük bir hedef için hazzı erteleyebilme yeteneğimiz Satürn’ün konumuyla ilgilidir. Satürn’ün olduğu yer sarf edilmesi gereken çabadır. Bu bağlamda Satürn “büyük öğretmen”dir, ne ekersek onu biçtirendir. Katıdır ancak, nihayetinde kişinin ona iyi gelecek hedefine ulaşmasını sağlamak için ordadır. İşleri dağıtan ve düzgün yürüdüğünden emin olan patron odur. Bu açıdan bakıldığında Satürn otoritedir, devlettir, gerekeni ne pahasına olursa olsun yaptırandır. Bir devletin kendini koruması söz konusuysa hoşgörüye yer yoktur, gereken yapılır. Bu vatandaşını sevmediğinden değil, onların iyiliğini ve geleceğini düşündüğündendir. Böyle bir otorite konumunun karşılığı aile içinde “baba”ya denk gelir. Evdeki kuralları koyan ve yürütüldüğünden emin olan stereotipik olarak babadır. İdeal şartlarda baba çocuklarını çok sever ve onların iyiliği için onların anlık isteklerini kısıtlar. İdeal olmayan şartlarda, yani Satürn’ün rahatsız konumlarında Satürn’ün yetileri ya abartılır ya hafife alınır. Sorumluluk altında ezilme, aşırı katılaşma, esneyememe, hiçbir kişinin işini yapacağına inanmama, güvensizlik, bunlara bağlı bunalım ve depresyon, suçluluk, sorumluluk almama, kendini baskılama görülebilir. Aynı zamanda evdeki otorite eksikliği veya çok katı kurallar, babanın varlığı veya yokluğu ile ilgili sorunlar Satürn’ün konusudur.

Jüpiter toplumdaki ahlakı, yazılı olmayan, uyulmasının makbul olduğu kurallarken, Satürn toplumun devamlılığı için o kuralları uygulatan yasadır, yargıdır, yazılı hükümdür. 

Jüpiter büyütürken Satürn daraltır. Fazla büyümenin sonu şişmek, fazla daralmanın sonucu solmaktır. Hayat döngüsünde uygun zamanda büyüme ve daralmayı Jüpiter ve Satürn’ün dansı yönetir. İkisi sayesinde sağlıklı bir maddi ve manevi gelişimden söz edebiliriz. 

Haritamızdaki Jüpiter ve Satürn ilişkisi bize ne anlatır?

Jüpiter () ile Satürn () Arasında Sekstil () veya Üçgen () Açı:

En olumlu açıdır. Gezegenlerin burç ve ev konumlarına göre değişmekle birlikte dengeli bir yaklaşım verir. Haritasında bu etki olanlar büyümek ve daralmak arasında dengeyi iyi bilir. Bu hayattaki sınırlarınızı bilirsiniz ve bu sınırları büyümek adına ne zaman esnetmeniz gerektiğini ne zaman sınırınızı aşabileceğinizi farkındasınızdır. Sınırlarınız size güven verir, bu güvenle gelişme fırsatlarına umutla bakarsınız. Bu tezat gibi görünse de, çocuk gelişimi psikolojisinde bir kural vardır; çocuğun hayata umutla bakabilmesi ve gereksiz korkuları olmadan hayata atılabilmesi için önce güvenli alanı, yani sağlıklı sınırları deneyimlemelidir. Ancak sağlıklı bir otorite figüründen disiplin almış bir çocuk (Satürn), hayatı bir oyun alanı olarak görebilir ve kendini geliştirme hevesinde olur (Jüpiter). Bu bağlamda, babanızla iyi ilişkilerinizin olma olasılığı da yüksektir. Babanız hem güçlü karakterli hem de sevecen biri olabilir. 

Özel hayatınızda güvenilir ve sadıksınızdır ancak bu sıkıcı olduğunuz anlamına gelmez, eğlenmeyi de bilirsiniz. Eğlenirken, durumu karşı tarafın rahatsız olacağı bir noktaya getirmemeye özen gösterirsiniz. 

Bir işi bitirmek için yeterli sabrınız (Satürn) ve iyi bir iş ahlakınız (Jüpiter) olma ihtimali yüksektir. Sizin için iyi bir iş, size hem odaklanacak hedefler hem de deneyim kazandıkça büyüme şansı vermelidir. Politika, iş insanı olmak, hukuk gibi hem etik değerlerin hem de yönetim kabiliyetinin olduğu işlerde başarılı olma olasılığınız yüksektir. 

Jüpiter () ile Satürn () kavuşumu (☌) veya “Sahipkıran”:

Kavuşum hangi burç ve evde görüldüğüne göre değişmekle birlikte genel anlamda olumludur. Dünya üzerinde yeni bir dönemin başladığını gösterir. Hangi burçta ise o burçla ilgili yeni dönem başlarken, önceki dönemin kapandığına şahit oluruz.

Kişisel haritalarda da bulunduğu burç ve eve bağlı olarak azimli, kararlı ve hedefe kitlenen ve oldukça verimli çalışan biri olma olasılığınız yüksektir. Sistematik ve düzenli yaklaşımınızla, sizi geliştirecek hedefe yönelik her türlü deneyim ve eğitime açıksınız ve bunlara ulaşmak için çabalarsınız. Başarıya giden yolda kestirme yollar olmadığını farkındasınızdır. 

Ancak dikkat etmeniz gereken birkaç unsur var. Bazen olaylar sizin planladığınız gibi gitmediğinde sabırsız ve inatçı olabilirsiniz (Satürn’ün gölge yanları). İçinizde patlayan duruma isyan ve düş kırıklığına çok fazla odaklanmamaya çalışın. Aksi halde öfke nöbetleri kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca, zaman zaman gittiğiniz yolda ve fikirlerinizde tutucu olabilirsiniz (Jüpiter’in olumsuz yanı). Fikri dünyanızda nerelerde esneyemediğinize dikkat etmeye çalışın ve asla özgüveninize ve kendi değerinize olan inancınızdan vazgeçmeyin. 

Kendinize inancınızı kaybetmediğiniz ve kararlı olduğunuz konusunda kendinizden şüphe etmemeyi ilke haline getirdiğiniz sürece, potansiyelinizde olan başarı ve gelişme size gelecektir.

Jüpiter () ile Satürn () Karesi (□):

Zorlayıcı bir açıdır. Aslında, doğru kullanmayı bildiğimizde büyük başarılar vaat etmektedir. Ancak bu açının etkisi altındaysak, yolumuzun üstündeki çukurları bilmek ve dikkatli yürümemiz gerekiyor. 

Bu görünüm kasisli bir yolda sürekli gaz ve frene basmaya benzer. Çocukluktan başlayarak sizin hayata karşı iyimserliğinizi ve inancınızı test edecek olaylar ve kişilerle karşılaşırsınız. Üzerinizde bir ağırlık ve tanımlayamadığınız bir sorumlulukla birleşmiş suçluluk duygusu hakimdir. Bu duygu yeteneklerimizi ve yaratıcılığımızı göstermemize engel olabilir ve özgüveninizi zedeleyebilir. Genellikle kendinizi, büyük potansiyeli olan ancak kendini gösteremeyen bir konumda bulabilirsiniz. 

Satürn’ün otoriteyi, dolayısıyla baba figürünü temsil ettiğinden bahsetmiştik. Bu konumdayken kişinin etrafındaki otorite figürleri, özellikle baba, kendi sorumluluklarını çocuğa bilinçsizce yükleyen, çocuğun hayatında sağlıklı gelişim denemelerine otoritesini göstermek adına ket vuran, tutarsız bir şekilde bazen umutlu bazen hayata karşı küskün ve sınırlarını tam bilemediği için öfkeli bir figür olabilir. Bu durum kişide anlam veremediği bir gerginlik hissi yaratır. Nadiren hayata korkusuzca atılabilir, adım atmaktan tanımlayamadığı bir şekilde korkabilir. Satürn ve Jüpiter’in olumlu açısında bahsettiğim gibi, çocuğun güvenle gelişebilmesi için sağlıklı sınırları deneyimlemesi gerekir. Sağlıklı ve dengeli, sınırlarını bilen bir otorite figüründen beslenememiş çocuk, hayatı ne geleceği belli olmayan korkunç bir kaos olarak algılayabilir. Bu da, özgüven eksikliği olarak kendin gösterir. 

Bu konumda Jüpiter ve Satürn kendi aralarında gerilimli olduğundan, kişi zaman zaman umutlu olmakla umutsuzluk, egoizmle özgüven eksikliği, kendini gereğinden çok sorumluluk altında algılamakla sorumluluk almaktan çekinmek arasında gider gelir. 

Kişinin çok çalışarak dünyada bir fark yaratma güdüsü vardır. Bu konudaki çabaları da sürekli eleştiriye maruz kalması kendinden oldukça yüksek beklentileri ile birleşince kendine çok yüklenebilir ve tükenmişlik sendromuna girebilir. Bu noktadan sonra faaliyeti bir süre tamamen bırakabilir. 

Görüldüğü gibi, sınırlar ve hayata karşı umut arasında bir çekişmeden söz ediyoruz. Peki ne yapmalı? Haritasında bu etki olan kişilerin; öncelikle kendilerini tanımaya çalışmaları, kendi sınırlarını öğrenmeye çalışmaları faydalarına olacaktır. Ben ne kadar çalışırsam boğuluyorum? Ne kadar çalışmak bana iyi geliyor? Ne için çalışmak bana iyi geliyor? gibi sorular besleyici olabilir. Daha sonra belirledikleri ölçüde, çalışmayı ihmal etmeden devam etmeleri, bu sırada da hayata karşı umutlarını arttıracak ve yeteneklerini gösterecek somut ve pratik yollar bulmaya çalışmalıdır. Bir felsefe grubunda olmak, dünyayı keşfetmek için somut yollar aramak, ufuk açıcı yeni eğitimler almak seçenekler arasındadır. 

Bu kişiler kendilerinden yüksek beklentiler içinde olduğundan, sürekli kendilerini geliştirmek için çaba harcamaktadır. Bu yüzden kararında ve sınırında çalışmaya özen göstermeli, ancak istikrarlı elden bırakmamalıdırlar. Bu tatmin duygusu getirecektir. Bu süreçte yıkıcı ve sizi geliştirmeye yönelik olmayan, kişiliğinize yönelik eleştirileri dinlemek yerine kendi doğrularınıza odaklanmaya çalışın. Kendi doğrularınızı belirler, sizi eleştirenlerin bunu yapacak yeterlilikte olup olmadığını eleştiriyi kabul etmeden önce kontrol eder, istikrarlı ancak kendi sınırlarınıza saygılı bir şekilde çalışırsanız, başarı ve bereket yolu açılacaktır. 

Jüpiter () ile Satürn () Karşıtlığı ():

Etkileri Satürn-Jüpiter karesine benzerdir ve kare açı için bahsettiklerimizin çoğu karşıtlık için de geçerlidir. İçsel gerilim, dışardan karizmatik olup içerden güvensiz hissetme, yapabilecekleriniz ve sınırlarınız arasında gidip gelme gözlenebilir. Bunun sebebi, daha temkinli yanınızla (Satürn) hevesli yanınızın (Jüpiter) birbirlerine zıtlaşmasıdır.

Hayatta büyük şanslarınız da olur büyük sınavlarınız da. Bu da sizi ilerlemeyle durma arasında kararsız bırakabilir. Kare açıda olduğu gibi, bu durum sizi adım atmaya karar vermekte zorluk yaşarken, sorumlulukları erteleme arasında gidip gelebilirsiniz. 

Karşıtlığın hangi burçlarda olduğu, hayata karşı umutluluğunuzun ve iyimserliğinizin mi yoksa temkinli ve kısıtlayıcı yanınızın mı öne çıkacağı konusunda ipucu verir. Eğer daha hayat dolu ve yeni şeyleri deneyimlemeye eğilimliyseniz, öz disiplin kazanmanız faydanıza olacaktır. Aksi halde kayıtsız kalıp, enerjinizi boşa harcayarak hedefinize ulaşamamayı deneyimleyebilirsiniz. Daha soğuk, temkinli yapıdaysanız da, ufkunuzu genişletmek, yeni fikirler ve tecrübeler edinerek sınırlarınızı esnetmeniz gerekebilir. Bütün çaba, Satürn’ün kısıtlayıcı enerjisiyle Jüpiter’in genişletici doğasını dengelemek üzerine olacaktır.

Bu dengeyi bulmak için; güçlülük, kararlılık ve sabrınızı, güçlü etik değerler ve kendinizi geliştirmeyle harmanlamak için çaba göstermeye ayırmak iyi bir yol olabilir. Ancak gelişmeye çalışırken kendinizi tüketmemelisiniz. Bunu başardığınızdaysa, tatminlik hissi ve bereket size gelir.

 

Aldığınız bilginin şifa olması dileği ile,

Elnaz Gültekin

 

Kaynakça

Dharma Astroloji Dersleri

İlhan, Barış, Astroloji Dersleri, Barış İlhan Yayınları, 2020

Bulut, Gülden, mitolojik Astroloji ve Psikoloji, Zodyak Yayınları, 2021

Jamie Partridge, 2015, Astroking.com, Son erişim 14.11.2022, <https://astrologyking.com/>

 

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir