Dharma Astroloji Temel Seviye mezunu Müge Karadağ’ın kaleminden:

Açı; bir şeye bakmak veya seyretmek yollarından biri. Bir faz anlamına gelmektedir. Astrologlar bu sözcüğü gezegenler veya ekliptik üzerinde ki noktalar arasında boylam dereceleriyle ölçülen açısal ilişkiyi tanımlamak için kullanırlar. Açı sözcüğü dilimize İngilizce de ’aspect’ olan terimin çevirisiyle girmiştir. Aspect sözcüğü Latince ‘aspicio’ kelimesinden türetilmiştir ve bakmak, görmek, karşısında olmak, dikkatle incelemek, saygı göstermek anlamındadır.

Astrolojik formda anlamlı bir cümle kurmamıza yardımcı olan açıların oluşturduğu belirli şekillere açı kalıpları adını veriyoruz. Haritamızda gördüğümüz tüm gezegen ve ışıkların birbirlerine yapmış olduğu açılar hayatımıza etki eden olayları ve karmalarımızın ne olduğunu bize gösterir. Açılar astrolojik döngünün ve astrolojik formların en önemli detayıdır. Astrolojide üç tip açı kalıbı vardır sonra da karmik açılar gelir.

  • Güçlü açı kalıpları 60 – 90 – 120 – 180 – 0 – 150 derecelik açılar
  • Orta güçü açı kalıbı 45 – 135 derecelik açılar
  • Güçsüz açı kalıpları 30 – 36 derecelik açılar
  • Karmik açı kalıpları 72 – 108 – 144 derecelik açılar

Büyük olan gezegenin küçük olan gezegene etki yaptığını bilmek önem arz eder. Doğum haritası incelemelerinde gezegenlere, her birini otuz derece kabul ettiğimiz evlere, gezegenlerin bu evlerdeki yerleşkesine ve bu gezegenlerin birbirlerini nasıl gördüklerine yani açılarına bakarak yorumlama yapıyoruz.

Açı kalıpları iyi – benefik veya kötü – malefik olarak nitelendirilir. Daireyi ikinin katlarından birine bölerek elde edilen açıları (karşıt 180°, kare 90°, yarım-kare 45° ve bir buçuk-kare 135°) malefik, gerilimli veya meydan okuyucu açılar; üçün katlarından birine bölerek elde edilen açıları (üçgen120° ve sekstil 60°) benefik, uyumlu veya kolay açılar olarak tanımlamak mümkün olacaktır. Yükselen burç; hemen iki yanındaki burcu göremez, bunlarla arasında (60°) altmışlık açı oluşur bu burçların elementleri uyumludur. Bundan sonra gördüğü burçlarla (90°) kare açı yapar bu burçların nitelikleri aynıdır ,ondan sonra gördüğü burçlarla (120°) üçgen açı oluşur bu burçların elementleri aynıdır. Son olarak tam karşısındaki burcu görür ve böylece (180°) karşıt açı oluşur bu burçlar aynı niteliğe sahiptir, elementleri de birbirleriyle uyumludur. Kavuşum açısı diğer açılara göre biraz farklılık gösterir; iki gezegen aynı noktada veya çok yakın noktalarda konumlanmıştır. Hem element hem de nitelik bakımından aynıdır. Kavuşum açısı bire bölünmek dışında daireyi bölerek elde edilmemiştir.

Karma astrolojide karmik açılar ayrıca önemlidir. 72° Olumlu yetenek açısı, 108° iyi karma açısı, 144° gelişim ve yaratıcılık bulabileceğimiz belalı yetenek açısıdır

Açıları hesaplamanın en güvenli yolu her gezegen veya köşe noktası arasında kaç derece bulunduğunu saymaktır. Birbirine açı gerçekleştiren gezegenlerin etki alanını saptamak için orb’una bakılır. Orb; tam açıdan her iki yönde kaç derece kadar uzaklaştığını gösterir.

Örneğin; İkizler’in 14. Derecesindeki bir gezegen ile Başak’ın 10. Deresindeki gezegen arasında 86° uzaklık olacaktır. Tam kare açı 90° olmasına karşın aradaki 4°lik orbla 86° uzaklığı yine kare açı kabul ederiz.

Açıların orb değerlerinin de bilinmesi yorumlama yaparken dikkat edilmesi gereken önemli etkenlerden bir diğeridir.

90°, 120°, 180°, 0°lik açılarda orb değeri (-,+) 8°dir.

60°, 150°lik açılarda orb değeri (-,+) 3°dir.

45°, 135°lik açılarda orb değeri (-,+) 3°dır.

30°, 36°lik açılarda orb değeri (-,+) 3°dir.

72°, 108°, 144°lik açıların orb değeride maksimum (-,+) 3°dir.

Orb değeri büyükse etkisi çevremize yayılır; orb değeri küçükse etkisi sadece bizi etkiler.

Bunu örneklendirecek olursak bir haritada Ay – Plüto kavuşumu 7° orb ile birleştiğinde anne ve eşle aranızdaki ilişki iniş çıkışlara eğilimli olup duygusal bir insan olmakla beraber dramatik olmayı seviyorsun diyebilirken; 2° orb ile kavuşumunda ise anne ve eş ile ilişkiniz kötüdür aşırı duygusal bir insan olmakla birlikte olaylar hayatanızda dramatik şekilde gelişmektedir şeklinde yorumlanabilir.

Başka bir örnekte ise; dördüncü ev Venüs Aslan ile altıncı ev Akrep Plüto karesi 1° orb ile kare yapıyorsa kişinin aile ve çalışma hayatında aşırı sahiplenici, kıskanç, ‘ya hep ya hiç’ yaklaşımında olduğunu ve kin, nefret duygularına sahip olduğunu aynı zamanda bu duygu ve düşüncelerini yönetmekte zorlandığını gösterirken 8° orb ile yaptığı karede aile ve iş hayatında bu duygu ve düşüncelere sahip kişilerle ilişkiler içinde olacağını gösterir şeklinde yorumlayabiliriz

Müge Karadağ

KAYNAKLAR

1- Sue Tompkins Astrolojide Açılar

2- Barış İlhan Astroloji Dersleri

3- Dharma Astroloji Ders Notları

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir