Dharma Astroloji Temel Seviye mezunu Hande Gürcan Hıdıroğlu’nun kaleminden:

Deneyimlediğinizde size hayatınızın en büyük acısı gibi görünen, sizi derinden sarsan, kendiniz dahil, olaya dahil olan her şeyi, herkesi sorgulamanıza, yaralarınızı kendi başınıza sarmanıza ve en nihayetinde yaralar kapandıkça dönüşmenize, değişmenize sebep olan o olayı bir düşünün şimdi..

Bu sizde hiçbir şey uyandırmadıysa, başınıza gelen, siz üstünü örttükçe farklı bir zamanda, aynı minvalde ‘Neden sürekli aynı şeyleri yaşıyorum?’ dedirten, canınızı çok yakan ama hala anlam veremediğiniz durumları düşünün..

Ve.. Chiron’la tanışın, yaralı şifacımız.

Chiron, Mitoloji’de Satürn’ün bir Nymph[1]den olan gayrimeşru çocuğudur. Bir sentordur[2], bu haliyle annesini korkuttuğu için, bir dağa, ölmesi için terk edilen ve ilk yarasını ebeveynlerinden alan bir varlıktır. Yarı ölümsüz olduğu için, haliyle, trajedisi terk edildiği dağlarda bitmemiştir. Yalnızlığı ona kendi kendine yeten biri olma şansını tanımış, kendi karanlığını kendisinin şifalandırmasına vesile olmuştur.(White) Trajik başlayan hayatına anlam bulmaya, sahip olduğu travma ve yanlışlıkla Herkül’ün oku tarafından vurulmasının ardından yaşadığı sonu gelmez acılara çare bulabilmek için o kadar çok araştırma yapar ki, sonunda astrolog, şifacı, öğretmen ve şaman olur. En sonunda da astrolojideki sembolü olan, bir geçitin anahtarına dönüşür. ‘‘Kolektif alandan, yani kabile bilincinden çıkıp bireyselleşmeyi, kolektif alandan çıkıp farkındalık kazanmayı, yüksek düzeydeki idraki sağlayan karmanın anahtarını temsil eder.’’(Dharma) Chiron özetle ‘görünen ve görünmeyen alemler arasında seyahat etmenin anahtarını elinde tutan başına buyruktur(Maverick).’’(White)

Chiron’un astrolojideki anlamı oldukça derindir. Ancak özetle şöyle söylenebilir:

Doğum haritalarımızda, hayatımızda en büyük acı ve darbeleri alacağımız konuları gösterir. Hangi evde ya da burçta ise, diğer ışıklar, asteroitler ve gezegenlerle de yaptığı açılar da göz önünde bulundurularak, bize alacağımız darbenin, yaşayacağımız acının nereden/kimden ve hangi konuda geleceğini gösterir. Chiron’un darbesinden kaçış yoktur, yaşatacağı ızdırap seni içsel yolcuğuna sürükleyecek ve ilerlemeni sağlayacaktır çünkü. Varlığının bu hayatta bir amacı var ve bunu sana o öğretecek. İçinden geçtikten sonra da, bu acıdan aldığın dersi paylaşmalısın ki, varlığının amacı yerine gelebilsin.

Bu özet bilgi ışığında asıl konuya gelmek isterim: Chiron Jüpiter’le kavuşursa.. Burada doğum haritasındaki kavuşumdan bahsedeceğim. Chiron, Jüpiter’e yaklaştığında kuyruklu yıldız gibi görünür. Bu yüzden Jüpiter’le kavuşan Chiron’a Maverick Chiron denir. Maverick, İngilizce’de yaygın olarak sahipsiz sığır anlamına gelir, ben başına buyruk anlamını tercih edeceğim. Maverick Chiron, kendi sürüsünü kuran ve onları eğitendir, iyi bir öğretmendir.

Jüpiter, dokunduğu her şeyi büyüten bir gezegendir. Örneğin, Merkür’le temas halindeyse sizi harika ve etkili bir iletişimci yapar ya da Ay’la kavuşuyorsa ne olursa olsun ilahi koruma verir. Ancak Chiron ile kavuşumunda, ağrınızı daha da kötüleştirebilir, acıyı da büyütür.

Jüpiter Chiron kavuşumu, Jüpiter’in hayatı kolaylaştıran ve ona anlam katan kavramlarından vurabilir insanı. Bunlar, genellikle, bolluk-bereket, zenginlik, spiritüellik ve eğitimdir. Hayatın bu alanlarında, Jüpiter Chiron kavuşumu sizi zorlayacak, zorluyor ya da zorlamış olabilir. Hatta bu alanlardaki inançlarınızı daha pesimist bir bakış açısıyla ortaya koyuyor olabilirsiniz. Sizin iyimserliğinizi, bolluk- bereket algınızı, paraya bakış açınızı sarsmış, bu konularda zorlanmalar vermiş olabilir.

Jüpiter Chiron kavuşumu, aynı zamanda, sizin hayat felsefeniz, ideolojik yaklaşımınız ya da etik değerlerinizi Chiron’un temalarıyla, yani acılar ve onları şifalandırma, tuhaflıklar ya da kolektifle senkronize olamama gibi durumlarla da sarsabilir.(Rahimi) Maverick denmesinin sebebi de budur zaten.

Fakat iyi haber şu ki, eğer Chiron ve Jüpiter bir insanın haritasında sağlam bir şekilde entegre olmuşlarsa (diğer açılarının destekleriyle) sezgisel olarak bilen, mistik bilgeliği de o insana sunmuş olabilir. Yani, bu kavuşumu olması gerektiği gibi çalıştırmayı başarırsanız, bu alanlarda yaşadığınız her ne zorluk var ise, bunların tecrübesini ve size kattıklarını başkalarına yardım etmek, onlara yol göstermek için kullanabilirsiniz. Zaten Maverick Chiron bu demektir, sürünü kur, onlara öğretmenlik yap. Yap ki, bu karmayla olan işin bu hayatında bitebilsin.

Maverick Chiron, sizin elinizde tuttuğunuz, oldukça bilge bir insana dönüşmenize yardım edecek olan anahtarınızdır. Bunu kullanıp kullanmamak tabi ki sizin elinizde.

Jüpiter Chiron kavuşumunun size acıyı ve o acının bilgeliğini nereden vereceğini evi ve burcu söyler:

  1. Evde, fiziksel özelliklerimiz ve karakterimizle ilgilidir.
  2. Evde, kendi yarattığın kazançlar, paralarla ilgilidir.
  3. Evde, kardeşler, yakın çevre, iletişim, komşular, eğitim, zekayla ilgilidir.
  4. Evde, köklerin, soy ağacın, aile içi ilişkilerinle ilgilidir.
  5. Evde, çocuklar, neşe, ilişki, eğlence, küçük şanslarla ilgilidir.
  6. Evde, aldığın/verdiğin hizmetler, evcil hayvanlar, sağlık konularıyla ilgilidir.
  7. Evde, evlilik, resmi ilişkiler, ortaklıklar, açık düşmanlıklarla ilgilidir.
  8. Evde, krizler, dönüşümler, ölüm ve yeniden doğumla ilgilidir.
  9. Evde, yurtdışı, yabancı diller, felsefi konular, üst akıl, mahkemeler, üniversite ve üstü eğitimlerle ilgilidir.
  10. Evde, kariyer ve iş hayatıyla ilgilidir.
  11. Evde, sosyal çevreyle ilgildir.
  12. Evde, karma notu, manevi yön, kapalı alanlar, ileriki yaşlarla ilgilidir.

Burçların konularıyla birlikte bir sentez konu ortaya çıkıp, sizi sınavdan geçirip, büyütmeye çalışacaktır.

Burada kısaca anlatmaya çalıştıklarım ışığında, doğum haritasında Jüpiter Chiron kavuşumuna sahip olanlar bu hayatta ne yapabilirler?

Tecrübe ettiğiniz acılarınızın bilgisiyle başkalarına yardım edin, gerçekten onların deniz feneri olabilirsiniz, çünkü Chiron’un öğretmenliği ve Jüpiter’in felsefiliği ve koruyuculuğu sizi bu konuda destekliyor olacak.

Bu karmaşık, hem büyüten hem de can yakan deneyimlerin altındaki hayrı görmeyi öğrenin.

Ve unutmayın, bu acılardan kaçmak yerine onların sizi güçlendirmesine, büyütmesine, ilerletmesine izin verin. Başkalarına ışık olun, sürünüzü toplayın ve birlikte bu karmayı tamamlayın. Acıların içinde taşıdıkları bilgeliklere açın ruhunuzu, korkmayın -korksak da kaçamayacağız çünkü-.

Nietzsche, ‘Seni öldürmeyen şey, seni güçlendirir’ sözünü, sadece 2000’lerde şarkı sözü olarak kullanılsın diye söylemiş olamaz değil mi? J

Hande Gürcan Hıdıroğlu

KAYNAKÇA

Dharma,  ‘Şiron’un Bilgeliği Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir?’ 01.04.2019, www.dharmaastroloji.com

Dharma, ‘Sürpriz! Astrolojide Evleri Öğrenmeye Hazır Mısınız?’ 04.09.2018, dharmaastroloji.com

Rahimi, Tina. ‘Jupiter in Aspect to Chiron.’ 07.10.2018, www.astrohealer.com

White, Maya. ‘Chiron the Maverick.’ 11.09.2018, www.mayawhite.com

Gilchrist, Nadia. ‘The Mixed Blessing: Jupiter/ Chiron.’ 14.02.2014, rubysplipper.ca

Ceyhan, Oğuzhan. Ezoterik Astroloji. İstanbul: Destek Yayınları, 2021.

Dharmakarma Astroloji Temel Seviye Ders Notları

GÖRSEL: https://www.astroshaman.com/jupiter-sextile-chiron-january-1-15-2021-astrology-forecast/

 

[1] Nymph: Mitolojide orman veya su perisi.

[2] Sentor: Mitolojide yarı insan yarı at olan varlık.

One Responses

  • Derya

    Ne kadar kolay anlaşılabilen bir şekilde yazmışsınız . Tebrikler 👏🏻👏🏻

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir