Dharma Astroloji Orta Seviye mezunu Hande Gürcan Hıdıroğlu’nun kaleminden:

Almuten, temel ve tesadüfi değerler anlamında, bir doğum haritasının en güçlü gezegeni için kullanılan Arapça bir terimdir.(Lewis, 21) Astrolojik bir haritanın, herhangi bir noktasında en yüksek asalete sahip gezegendir. Her evin, her noktanın Almuten’i olabildiği gibi, genel olarak bir doğum haritasının da Almuten’i vardır. Almuten hakkında, çok kapsamlı ve ulaşılabilir kaynak sıkıntısı olduğunu gördüğümden, bu yazıda, elimden geldiğince neliğini özet bir şekilde anlatmaya ve basit bir kaynak olarak ortaya koymaya çalışacağım.

Doğum haritamızda en yüksek asalete sahip olan gezegen, Almuten, haritanın lordu olarak anılır. Bu bağlamda da, Kuzey Ay Düğümünden (KAD) sonra, haritanın genel yöneticisi olarak kabul edilir ve yine KAD’dan sonra bir hayatın nasıl geçeceğini gösterir. Aldığı transitler, hem geçmişten getirdiklerimizi hem de gelecekte olan olayları gösterir. Evi, burcu ve açıları çok önemlidir. Çünkü açıları senin hayatının tonunu belirler ve ilahi olanla bağlantı kurduğun enerji alanını gösterir.(Dharma) Bunların yanında, almuten, bazı astrologlar tarafından bizim kişisel koruyucu gezegenimiz olarak da görülür aynı zamanda. Fakat bu noktada, aldığı açılar, evi ve burcu yine çok önemli bir yere sahiptir, çünkü dharmamız KAD’a gitmek olduğu için, bu yolu aydınlatıyor olması gereklidir koruyucu diyebilmemiz için, yani aksi durum da söz konusudur demek yanlış olmayacaktır. 

Haritamızın çok güçlü bir gezegeni olmasının sebebi, bahsi geçen ilahi bağlantıyı kurmamız için bizi yönlendirmekle görevli olmasıdır. İrademize, sezgi yoluyla müdahale edebilecek gücü vardır ve sezgilerimizi kullanmayı biliyorsak ‘yolumuz’da kalmamız için bizi desteklemesine izin verebiliriz. 

Almuten’imizi olan gezegeni bilmek, bahsi geçen bağlantıyı kurmak için sahip olduğumuz enerjiyle nasıl çalışacağımız ve onlarla ilişkimizi nasıl düzenleyeceğimiz konusunda bize bir plan sağlar. Bu ilişki ve Almuten’in gücünün doğru kullanımı, bizi doğru yolumuza (tekamülümüze) ve ruhun bu hayattaki amacının ortaya çıkabilmesine yardımcı olur. 

Almuten harita yorumlarken bize neler hakkında bilgi veriri? 

Kişi üzerinde derin bir psikolojik etkiye sahip olduğu için, natal harita analizi yapılırken, almutene dikkat edilir ve kullanılır. Almuten hakkında pekçok düşünce öne süren, Firmicus Maternus gibi astrologların yaklaşımı buydu. Maternus, yönetici gezegenin kişi üzerinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak sahip olacağı etkileri açıklamaya çalışmıştır. Özetle şöyle der:

’Kişinin tüm eylemleri aşağı yukarı o gezegenin doğasından pay alacaktır ve dolayısıyla onun koşulları, ten rengi, mizacı ve davranışları, o gezegene atanan özelliklere göre büyük ölçüde düzenlenecektir.’’ (medieval astrology guide)

Almuten’i bulmak için günümüz astroloji programlarından faydalanabileceğimiz gibi, matematiğin yardımıyla da haritamızın almutenini hesaplayabiliriz:

1-Güneş, Ay, ASC, Şans Noktası ve SAN derecesinde (Ay büyürken doğumlu haritalarda doğumdan evvelki yeniay, Ay küçülürken doğumlu haritalarda doğumdan evvelki dolunay derecesi) asaleti olan gezegenlerin yazılacağı bir tablo düzenlenir. Bu tabloda tüm gezegenlerin bulundukları derecelerde asaletleri olan gezegenler 5 temel asalet puanlamasına göre değerlendirilir. Burç yöneticisi +5, yücelme yöneticisi +4, üçlü yöneticisi +3, terim yöneticisi +2, dekan yöneticisi +1 puan alır.

2-Güneş, Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn’ün harita içerisindeki ev yerleşimlerine göre tesadüfi asaletleri puanlanır. Bu puanlama sistemi aşağıdaki tabloda verilmiştir:

 

Ev110741152983126
Puan121110987654321

 

3-Harita sahibinin doğum gününün gün yöneticisi olan gezegen tabloya ilave edilir. Bu gezegene 7 puan verilir.

4-Harita sahibinin doğum gününün saat yöneticisi olan gezegen tabloya ilave edilir. Bu gezegene 7 puan verilir.

Tüm bu puanlamalardan en fazla puan toplayan planet Almuten Figuris’ tir. (Döşer)

 

İster hesaplama yaparak, isterse programlar sayesinde almuteninizi  bulmak, size fizyolojik, psikolojik yapınızla ilgili daha fazla bilgi vermesinin yanı sıra, hayatınızın nasıl geçeceğine dair de doğru bilgiler verecektir. Sizi bir bütün olarak yöneten gezegeni ver o gezegenin enerji sisteminin nasıl çalıştığını bilmek, kaderinizin negatiflerini bertaraf edemeseniz de en az hasarla atlatmanızı, hazırlıklı olmanızı ve pozitifinde kalabilmek için ihtiyacınız olan enerjiyi bulabilmenizi sağlayacaktır. Almuten’inizi bulun ve iradenize destek vermesine izin verin. 

Hande GÜRCAN HIDIROĞLU

 

KAYNAKÇA

Dharma Astroloji, Temel Orta Seviye Astroloji Eğitim Notları

Döşer, Öner. Astrolojide Koruyucu Melek Kavramı,  https://www.onerdoser.com/blog/astrolojide-koruyucu-melek-kavrami , 1 Kasım 2022.

George, Demetra. ‘‘Ancient Astrology’’, Rubedo Press, 2022.

Lewis, James R. ‘‘The Astrology Book’’, 2nd Edition, Visible Ink Press, 2003.

Medieval Astrology Guide, Influential Planets, https://www.medievalastrologyguide.com/ruler-of-the-chart , 1 Kasım 2022.

One Responses

  • Elçin

    Çok az değinilen ancak önemli bir konuyu aydınlattığın için çok teşekkürler…

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir