Dharma Astroloji Orta Seviye mezunu Serap Akbayır’ın kaleminden:

Masalların vazgeçilmezi, küçüklüğümüzün ay dedesi, duygularımızın hakimi olan Ay’da diğer gezegenler gibi  hayatımızı etkilemektedir. Ay annelik iç güdüleri, dişiliği, bilinçaltını simgelerken derin hisleri ve iç güdülerimizi yönetir.

Günün gözü güneş olduğu gibi gecenin gözü de Ay ‘dır. Yenilenmeyi temsil eden Ay, ışığın karanlıktaki ruhsal , sezgisel yanıdır. Güneşten yansıyan ışık olan Ay, insan mantığının temsilidir.

Ana Tanrıça Ay, genellikle dişil güç olarak, eril olan Güneşle birlikte Gökler Kraliçesi olarak sembolize edilir.

Ay bir çok kültürlerde ve mitolojide farklı şekillerde sembolize edilmiş ve tanımlanmıştır. Örneğin;

Afrika’da: Zamanı ve ölümü sembol eden ay ,bazı Afrika kabileleri  belirli bazı ağaçlarla  ay’ı ilişkilendirirken bazı kabilelerde ise ay eril tanrıdır.

Simya’da: Ay arınmış sevgidir. Güneş ve ay, ruh ve bedendir, altın ve gümüş, kral ve kraliçedir. Aynı zamanda değişkenliği ve dişil prensibi temsil etmektedir.

Kızıldereliler’de: Ölmeyen yaşlı kadın, bir testi suyu olan “su bakiresi”.  Ay, bazı kabilelerde ise şeytanın ve kötülüğün simgesidir.

Budizm’de: Güzellik, sükûnet, barış. Dolunay ve yeniay ruhsal gücün keskin olduğu zamanları ,Hilal ise birliğin sembolüdür.

Çin ‘de ise: Güneşin ışığını yansıtan Ay, ruhsal ve maddi olma düalitesinde maddi olanı temsil etmektedir. Ay Çin tradisyonunda dişil ilkeyle bağlantılı olduğu için ay tanrısı da dişidir ve batıdan doğar; yeniay ilk olarak batıdan görünür. Çin inanışına göre sonbaharda dişidir ve ayın en güzel göründüğü mevsimdir. Ay ışığı altındaki yaşlı adam tüm erkek ve kadınların belgelerini elinde tutan ve buna dayanarak hangi erkeğin hangi kadınla evleneceğini söyleyen kişidir; evliliği kader belirler, bu temaya birçok Çin romanında rastlanır.

Her halinin anlamı başka olan Ay’a değişik isimler altında tapınılmıştır. Yunanlılar’ın Ay Tanrıçası Selene’ya mitolojide az rastlanıldığı görülmüştür. Cadı Tanrıça Hecate Küçülen Ay’ın sembolü, Ay’la ilişkilendirilen klasik Tanrıça ise  Artemis’di. Romalılar Artemis’e Diana ismini vermişler ve Ay’ın Bakire fazıyla ( Hilal) O’nu temsil etmişlerdi. Henüz anne olmamış genç bir Tanrıçaydı. Kafasındaki Taç hilal şeklinde Ay’ın sembolüydü. Çocukların ve hayvanların koruyucusu olan Diana, Romalılar’a göre Güneş Tanrısı Apollo’nun ikiz kız kardeşiydi.

Welsh’de ise dinamik bir Ay Tanrıçası karşımıza çıkar. Adı “Arianrhod”, anlamı ise “Gümüş Tekerleğin Leydisi ” Bakire (hilal) olduğu iddia edildiği için Kralın taşıyıcı kadrosuna aday olarak gösterilmişti. Fakat Arianrhod zaten anneliğe adım atmıştı (dolunay) ve aniden Kralı taşımaya çıkmadan hemen önce sarayın içinde iki çocuk dünyaya getirdi. İlk çocuğuna Dylan adını verdi. O denizlerin tanrısı oldu, bu durum med-cezir olaylarından dolayı Ay’ın doğasına çok uygundu, ayrıca Arianrhod deniz kenarında bir kalede yaşıyordu. Efsaneye göre Büyücü Şair Gwydion ikinci çocuğu da bu kaleye getirdi. Ama O isimsiz kaldı ve Arianrhod acımasız (küçülen Ay) bir anne olarak çocuğa ilgi göstermeyi reddetti. Ne bir isim ne de savaşçı olabilmesi için gerekli silahları vermedi. Gwydion büyü yaparak Arianrhod’u bu armağanları oğluna vermesi için kandırdı. Arianrhod oğluna Llew Llaw Gyffes ismini verdi, anlamı Parlak Işık Veren Eli Yetenekli demekti. Welshler’in Llew’su İrlandalılar’ın Lugh adlı kahramanıyla, ayni Güneş Tanrısıyla, tamamen aynıdır..

ASTROLOGLAR AÇISINDAN AY’IN ÖNEMİ,

Bizler, bilinçaltı duygularımızın ördüğü karmaşık bir ağ ile yönlendiriliyoruz ve astrolojiye göre bilinçaltını  Ay temsil etmektedir. Astrologlar, Ay’ın annemizi nasıl algıladığımızı ve çocukluğumuzla ilintili olmasını kullanarak, yolculuğumuzun  Güneş burcumuzu gerçekleştirmek üzere hazırlanmış  olduğunu vurgularlar. Bu vurgu kendimizi tamamıyla güdüsel reaksiyonlara, bilinçaltına teslim etmemek gerektiğini hatırlattığı için belki faydalı bir bakış açısı olabilir.

Astrolojide ön görüde bulunurken yararlanan tekniklerden biri olan transitlerden;kişisel doğum haritalarımız üzerindeki gezegenlerin günlük, aylık ,yıllık hareket etkilerini görmek adına faydalanırız..

Genel olarak Ay transitleri; kendimizin zayıf veya çabuk etki alan yönlerimizi ortaya çıkardığını bildiğimize göre  bunları fark edip, uygun zamanlarda kendimizi o konularda güçlendirme, geliştirme yönünde çalışmalar yapabilirsek astrolojinin  faydasından yararlanabileceğimize inanıyorum. Konumuz olan Ay’ın transit evlerdeki rolüne küçük bir bakış açısı ile bakalım.

TRANSİT AY EVLERDE;

AY BİRİNCİ EV TRANSİTİ

Ay birinci ev transitinde ,kişinin kendi şahsi meseleleri her şeyden önemli olacaktır. Kendi duygusal ve fiziksel ihtiyaçları ile ilgilenir. Objektif düşünebilmek bu dönemde her ne kadar zor olsa da çevrenizdeki insanların haline ve hissettiklerine kolaylıkla empati kurabilecektir. Ve etrafa yayılan bu enerji kişiyi sıcak, sevecen ve  sempatik algılamalarına yol açabilecektir.

AY İKİNCİ EV TRANSİTİ

Ay ikinci ev transitinde; kişinin kıymetli gördüğü değerlere karşı hassasiyetinin artabileceği bir süreç olabilir. Maddi girişimler için her ne kadar verimli bir süreç olsa da problemlerle karşılaşılabilir. Bu dönemde birileri bir şeyler istese bile vermeğe pek gönüllü olunmayabilir. Tasarruf etmek fikri daha cazip gelebilir.

AY ÜÇÜNCÜ EV TRANSİTİ

Ay üçüncü ev transitinde ; iletişimin arttığı, kişinin duygu ve düşüncelerine yoğunlaştığı bir süreçtir.  Öğrenmek, bilgi almak, haberleşmek ,seyahat etmek gibi konular kişiyi duygusal açıdan besleyecektir. Mesleki ortamda veya yakın çevre grubu içerisinde ikna edicilik ve etkileme  yeteneği bu transitte harekete geçirilebilir.

AY DÖRDÜNCÜ EV TRANSİTİ

Ay dördüncü evde transit ederken, kişi kendi ruhsal durumunu dışardan bir göz olarak değerlendirebilmesi  adına faydalı olabilir. Sorumluluk hissi artabilir, kişi kendini analiz ederek gerçek değerlerini bulabilir. Bu transit etkisiyle yaşam alanında düzenlemeler veya yer değişimlerine gidilebilir.

AY BEŞİNCİ EV TRANSİTİ

Ay beşinci evde transit olduğunda, hislerin saklanamadığı, sevgiliye, aileye ,çocuklara karşı samimi duygulu yaklaşımlar sergileyebilirken  bu transitte kişi sahiplenici davranarak kontrolü artırabilir ve objektif olmakta zorlanabilir. Aynı zamanda sportif faaliyetler, eğlenmek ve hobilerle ilgilenmek kişiye iyi gelebilecektir.

AY ALTINCI EV TRANSİTİ

Ay altıncı evde transit olduğunda, iş hayatındaki gündemler kişinin odağı olabilir. Sağlık ile ilgili rutinler veya planlamalar için uygun dönem olabilir. Bu süreçte kişi hissettiklerini rahat ifade etmek isteyecektir, duygu ve düşüncelerini rahat ifade ettiği takdirde negatif baskıdan kurtulabilecektir.

AY YEDİNCİ EV TRANSİTİ

Ay yedinci evde transit olduğunda, kişinin odağı ikili ilişkilerinde, varsa evliliği, ortakları, rakip ve düşmanlarıyla ilgili ilişkilerinde duygularla yüzleşebileceği bir  dönem olabilir . Hukuki konularda girişimde bulunmak , bir konuda anlaşmaya varmak adına elverişli bir dönemdir.

AY SEKİZİNCİ EV TRANSİTİ

Ay sekizinci evde transitte olduğunda ,kişinin kuvvetli bir duygusallık tecrübeler yaşamasına yol açabilir. Gündem konuları, eşinin ya da başkalarının finansal kaynakları, gelirler ve ödemeler ile ilgili konular olacaktır. Ve bu süreç içerisinde kişi kendi manevi dünyasına yolculuk yapmak isteyecektir. Kişinin metafiziksel konulara yönelmek, ruhsal çalışmalar yapmak isteği yoğunlaşabilir.

AY DOKUZUNCU EV TRANSİTİ

Ay dokuzuncu evde transitte, farklı kültürler, yurt dışı konuları veya eğitime dair konular kişinin gündeminde yer alabileceği gibi akademik, hukuksal veya felsefi çalışmalar için bir girişimde bulunma isteği doğabilir. Harita sahibi için bu süreçte yeni bir şeyleri keşfetmek, astrolojik ve evrensel konular üzerine yapılacak araştırmalar ruhsal olarak faydalı olabilecektir.

AY ONUNCU EV TRANSİTİ

Ay onuncu ev transitin de, kişinin odağı   meslek, iş ve kariyer alanlarında olabilir. Mesleki açıdan yada bir karar alırken duygusal yaklaşımlar sergilenebilir. Düşüncelerini paylaşmak adına uygun bir zaman olabilir. Bu transitte kişi çevresindekiler tarafından kabul gördüğünü ve onaylandığını hissetmek ister.

AY ON BİRİNCİ EV TRANSİTİ

Ay on birinci evde transitte olduğunda kişinin gündeminde arkadaşları olan ilişkileri ve ya idealleri olabilir. Bu dönemde objektif karar almakta zorlanılabileceği için planları gözden geçirirken dikkat edilmelidir.Kişi sosyal etkinlikler yada arkadaş grupları içinde aktif rol aldığında kendisini ruhsal açıdan iyi hissedebilecektir.

AY ON İKİNCİ EV TRANSİTİ

Ay on ikinci ev transitinde; mistik, tasavvufi, hissi konular değer kazanır. Bu transit kişinin, kendi iç dünyasına yönelebileceğinden dolayı depresyona yatkınlık verebilir. Şifa ve terapi ile ilgili bir takım çalışmalar yapmak iyi gelecektir. Mistik konuları daha önce akıl ve mantıkla anlamaya çalışırken bu dönem hissederek yaşanabilir.

Yazıma bize ışık tutan hocam Didem İLHAN’ın “Mutlu ve Huzurlu Bir Hayat Mümkün” sözüyle ve Freud &Jung Mektuplaşmaları’n dan alıntı ile sonlandırmak istiyorum.

Yıldız haritası ruhumuzun da haritasıdır. Doğum anında insan ile evren arasındaki ilişkiyi aydınlatır. Aynı anda doğan bütün canlılar o anın izlerini taşır. Doğum haritası üzerimizdeki arketipsel güçleri anlamamıza yarayan bir araçtır. Doğum haritamız ve gezegenlerin transitleri hayatımızın belirli dönemlerinde yaşadıklarımızın bizde bıraktığı izleri anlayıp, içimizdeki “ben” e ulaşmamıza yarar.

Freud & Jung Mektuplaşmaları

 

Kaynaklar:

Mira Astroloji,

Kosmos Macerası,

Dharma Astroloji Ders Notları

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir