Dharma Astroloji Orta Seviye mezunu Melda Göknel’in kaleminden:

1930 yılında Neptün’ün hareketlerindeki tuhaf dengesizliğin onun kütlesi değil de arkasındaki başka bir gezegenden dolayı olduğu anlaşılınca sinsi ve gizemli gezegen Plüton keşfedilmiş oldu. Fakat 2006’da Harvard’lı bilim adamları “yok efenim o gezegen değil aslında cüce gezegen” deyip bir de aynı yıl asteroid olan Ceres’i de onunla aynı statüye getirip sonra Nasa geçtiğimiz günlerde “tamam tamam sen de gezegensin” diyerek tekrar dengesini bozunca, varoluşsal sorunlar ile hasta ettiğimiz Plüton’un gazabına uğramamızı normal karşılamak lazım.

Plüton; 2 yıllık stajyeri müdür yapan şirketteki yıllarca herkesin her hesabını, özlük bilgilerini titizlikle tutmuş terfi bekleyen muhasebede müdür yardımcısı; Shawshank Redemption’daki Andy Dufresne, Stalin’in cüce ve kindar acımasız istihbaratçısı Nikolay Yezhov’dur.

İntikamı acı olur ve bunu tadını çıkararak yer…Güneşe en uzak gezegene göre intikam her halükârda soğuk yenen bir yemektir.

Haritanızda birden dokuza kadar gördüğünüz evlerdeki beti bereketi alan, en huzurlu olan evciklerde bile takıntılarla hayatı size zehir edebilecek Plüton’yu yakından tanıyalım ve anlayalım…

Aslında her şey adını verdikleri Plüton’dan başlıyor. Mitoloji ’deki en itilmiş kakılmış yalnız ve yine aynı kaderi paylaştığı gezegen gibi tanrı olduğu halde tanrılıktan çıkarılmış Hades’i temsil eder. Bolluk bereketi temsil eden Demeter yani Ceres’e aşık olmuş, babası vermeyince kendi dünyasına kaçırmış ve bundan sonra da tanrıların “bizden deyılsın” tavırlarına maruz kalmıştır.

Halbuki adam gibi git babasından iste … ama hayır. Plütontakıntılıdır. Aynı gezegen gibi gözle görünmediği için arka olanların, görünmeyenin, gizli düşmanları temsil eder. Bununla beslenir. Sadece karanlık şeyleri değil, aslında gizli zenginliklerin de tanrısıdır o! Yer altında yaşadığı için bu tanrı aslında bütün yer altı zenginlikleri, madenler, petrol gibi zenginlikleri de temsil eder (Yüzüklerin Efendisindeki Gimli gibi bir tipi düşünebilirsiniz.)

Plüton’nun temsil ettiği sembolizm mitolojide de neden olduğu ölüm ve yeniden doğuş (kış ve bahar) ve gezegen olarak da buzdan oluştuğu için güneşe uzaklığından yaşamı barındırmaması öte yandan su bulunması en olası gezegen olarak da yaşamı içerme olasılığı ile kendi içinde kozmik tezatlar içerir.

Astrolojide Plüton, bilinmeyenlerin, saklı kalanların, yeraltı ve dönüştürücü ölümün sembolüdür. Yıkımla, acı vererek öldürür. Yeraltı zenginliklerini temsil eden tarafı ile, kişinin kendi içindeki tekamülünü yani simyacı gibi kurşundan altına sancılı dönüşümünü temsil eder.

Bu arada bütün bunları Uranüs gibi ani, Jüpiter gibi tatlı tatlı, Mars gibi saman alevi gibi değil, insanı yora yora, işkence çektirerek yapan Plüton, burçlarda 12 ile 30 hatta bazen daha da uzun süre kalarak nesilleri, toplumu etkileyerek yapar. Güneşin etrafında 248 yıl süren bir yörüngede dönen Plüton’da bir gün de 153 saat sürer (performans görüşmeleri yaptığınız ya da lisede trigonometri derslerinin olduğu günleri hatırlayın bir yılı 2976 ay ve bir günü 153 saat) İşte bundan birine “cüce”, “artık seninle oynamıyoruz” “biz senden daha güzeliz” falan derken on kere falan düşünmeniz gerekir. Çünküüüü alma mazlumun ahını çıkar über aheste aheste!

Az sonra doğum haritanıza neler yapabileceğinden bahsedeceğim, peki merak ettiniz mi toplumsal dönüşümlerde neler yapıyor? Dünyanın üzerinden geçerken bence NASA ve Harvard’a takmış olduğu için, özellikle Amerika’ya bayağı bir değişim yaptırarak geçiyor. Örneğin 1982-1995 yıllarında Plüton Akrep dönemindeyken AIDS hastalığını ortaya çıkarıyor. Neden tabi ki akrep aynı zamanda cinsellik ile de ilgili. 1995-2008 yıllarında Plüton Yay gibi bir ateş burcunun dönemindeyken patlamalar, terör olaylarının nasıl nüksettiğini 11 Eylül ve Dünya’nın her yerindeki patlamaları ve doğanın harekete geçmesi ile birlikte olan deprem, tsunami gibi felaketleri düşünün, 2008’den sonra Oğlak’a geçtiği için eski hiyerarşik dönemleri hortlatmış diktatörleri tekrar dünyanın başına bela etmiştir.(ah Plüton ah! O terfiyi sana vereceklerdi!)

Ama iyi haber şu ki 2024’de Kova burcuna geçecek. Kova’nın toplumsal etkisini düşünürseniz toplumların değişimini şimdiden görebilirsiniz. Metaverse gibi sosyal varlıklardan sanal toplumlara dönüşmemiz ya da toplumda kişinin kendini kimliklediği cinsiyet kavramının değişmesi, kendimizi tanımladığımız meslek kavramlarının yok oluşu ile şimdiden sinyalleri alabiliyoruz.

İşte bu nedenle cüce müce Plüton’un konumu, transiti, burcu, açıları, evi kişiler, devletler ve dünya için oldukça mühim bir noktadır.

Özellikle kavuşum açıları, Plüton’un kavuştuğu gezegene verdiği aşırı güçten dolayı çok tehlikelidir.  Kare ya da karşıt açılar da en sempatik gezegene bile konularında aşırılıklar verebilir. Hele ki bir başka deli gezegen olan Mars ile olumsuz açısı, kaza, fiziksel işkence, cinayet gibi suç olaylarını gündeme getirebilir. Transit etkileri ise, hangi evden ve burçtan geçiyorsa, o konu gündeminde krizler verir.

Yani sonuçta Akrep burcunun yönetici gezegeni dersem sanırım daha iyi anlaşılır… onun görevi yok etmektir. Çürümüş olanı atar. Çok büyük farklılıklar yaratır. Toplum içindeki gerginlikleri yaratır. Yeni bir burca girdiğinde dünyevi sorunlarda değişimi müjdeler. Çünkü artık başka bir gündemde yıkımla dönüşme söz konusudur. Plüton’un enerjisi kontrol edilemez.

PLÜTON EVLERDE ve BURÇLARDA

Birinci ev Plüton ya da Plüton Koç

Dışarıdan oldukça sert algılanabilirsiniz. Kişiler çok özgüvenli olduğunuzu düşünebilir. Ya egonuz yüksektir ya da içinizdeki güvensizlikten dolayı bunu bastırmak için sert bir kabuk geliştirmişsinizdir.

Plüton Koç burcundayken aşk ihtirasa dönüşür. Yoğun kıskançlık ve bencillik görülebilir.

Toplumsal etki olarak savaş dönemini temsil eder, çok fazla kan dökülmeye açık dönemleri getirir.

İkinci ev Plüton ya da Plüton Boğa

Para ve varlık takıntınız vardır. Sizden izinsiz bir eşyanız alındığında Hulk’a dönüşebilirsiniz. Paranız olmalı, hem de hesabını tutmalı, varlığınızı saklamalı ve harcamalar konusunda titiz olmanız gerektiğini düşünürsünüz. Ya yokluktan gelme ya da yokluk korkusu yaşama ihtimaliniz vardır. Kazanmak için her yolu deneyebilirsiniz.

Toplumsal olarak insanlar arasında maddi açıdan uçurum yaratmaya eğilimlidir. Kimi zenginleşirken kimi fakirleşir.

Üçüncü ev Plüton ya da Plüton İkizler

Plüton İkinci evinizdeyken biraz Baltalı İlah olabilirsiniz. Baltayı taşa vurma, patavatsızlık, düşünmeden konuşma, dil yarası açma gibi bazı özellikleriniz olabileceği gibi, kardeşler arasında çekişmeleri de getirebilir.

Toplumsal olarak Plüton İkizler burcunda seyrederken eğitime, iletişime verilen değer artar. Hareketli bir yaşama işaret eder. İfade özgürlüğü konusunda biraz daha açık olabilirler. Aynı zamanda bu nesil pratik ve zeki insanlardan oluşma konusunda oldukça fazlalık göstermektedir.

Dördüncü ev Plüton ya da Plüton Yengeç

Yengeç aile ile ilgili olduğu için aile baskısı hissetme, aileden utanma, ailesel sorunlar yaşama, köklerinden aykırı olmayı isteme hatta aile içi şiddeti getirebilir.

Toplumsal olarak Yengeç aileyi be kökleri temsil ettiği için Plüton bu burçtayken, insanların güvenli bölgelerini tehlikeye atmıştır hatta öyle ki Plüton Yengeç dönemindeyken I. Dünya Savaşı yaşanmıştır. Plüton Yengeç insanları da bu sebeple fazla baskıcı, korumacı ve sınırlayıcı özelliklerine sahiptir. Bunlar da korkudan oluşmaktadır ayrıca bu neslin sezgileri de güçlü olabilir.

Beşinci ev Plüton ya da Plüton Aslan

Kişisel algı, sanat, çocuklar, çocukça ifade, koruma kollama gibi konuları temsil eden bu evde Pluto eğer enerjinizi sanata ve yaratıma çevirmezseniz kendi kendinizi tüketmenize ve yalnızlaşmanıza neden olur. Kişinin kendini ya çok önemli hissetmesini ya da özgüveninin düşüklüğünden zorbalık yapmasına sebep olabilir. Çocuklarla ilgili problemler ya da kayıplar getirebilir.

Toplumsal olarak Plüton Aslan dönemindeyken ise tehdit altında olan şey ise yaşam enerjisi, çocuklar, egodur. Bu dönemde de güç savaşları yaşanmış olmakla birlikte II. Dünya Savaşına tanıklık edilmiştir. Plüton Aslan döneminde doğan çocuklar ise kendi benliklerini bulma konusunda güçlük çeken bir nesli temsil etmektedir. Fakat bu orantısız gücü kullanan kişiler de dünyaya adını altın harflerle yazmayı başarmıştır özellikle sanat alanında.

Altıncı ev Plüton ya da Plüton Başak

Başak zaten kendi kendini yiyen ve manyaklık derecesinde titiz olduğu için Plüton’un getireceği takıntı ile kişi iyice mükemmeliyetçi olacak, bu nedenle atalette kalabilecek, ya da işi ile ilgili otoriteden hiçbir geri bildirimi kabul etmeyecektir. Pluto altıncı evde olanların kendi işini yapması, patrondan uzak bir hayat sürmesi önerilebilir. Atrıca sağlık konusunda takıntı, sinirli bir kişilik de getirebilir. Başkalarına hizmet, bakma konusunda ciddi tepki veren bir tarz yaratabilir.

Toplumsal olarak Plüton Başak döneminde ise dünya ilaç ve hizmet sektöründe gelişmeler yaşanmıştır. Öyle ki insanın iş gücünü alacak makine ve robotlar geliştirilmiştir. Ayrıca nüfus ilk kez artış yerine azalma göstermiştir bu dönemde. Plüton Başak nesli ise işe yararın ne olduğunu hızlıca kavrayan bir profil çizer. Genel itibari ile çalışkan insanları temsil eder.

Yedinci ev Plüton ya da Plüton Terazi

İlişkilerin ve adaletin burcu Terazi’deki Plüton ilişkilerde takıntı getirir haliyle. Boşanma, güç çekişmeleri, kıskançlık, sürekli takip, sevgilinin sevgisine teslim olamama, davalar, hukuki problemler getirebileceği gibi, bu konularda çok güçlü kişileri de kendine çekebilir.

Toplumsal olarak bu dönemde sevgi kavramının gelenekselleşmiş algısı yıkılmıştır. Hak, hukuk arayışı daha yüksek sesle yapılmıştır. Gerçekten âşık oldukları kişilerinin cinsiyetleri umursanmaz ve bu durumları savunurlar. Plüton Terazi insanları da aşka aşk olarak yaklaşırlar ve özgürlük kazandırırlar. Plüton Terazi insanları bekarlık hayatını normale adapte eden nesil olarak bilinir. Hatta Plüton Teraziler şu an genelde bekar olabilirler. Annesi babası çoğunlukla boşanmış neslin annesi babasıdırlar büyük ihtimalle.

Sekizinci ev Plüton ya da Plüton Akrep

Kendi evinde olan Plüton burada büyük değişim dönüşümler, miras, ölüm gibi konularla kişinin konfor alanından çıkmasını, seks, ezoterizim, istihbarat, gizli bilgiler, polisiye konularda takıntı derecesinde meraklı olabilir. Cinselliğini normal değil de çeşitli fanteziler ile yaşar, özellikle dominasyona meraklı olur.

Toplumsal olarak Plüton Akrep dönemindeyken cinsellik ön plana çıkar. Plüton’un da etkisiyle cinsel yolla bulaşan hastalıklar türer ve insanlarda korku oluşur. ( daha önce bahsetmiştim, AIDS bu dönemde ortaya çıkmıştır ve bu tesadüf değildir.) Ayrıca sadece cinsellikte değil diğer tüm işlerde hırs ve güç konuları ön plandadır. Bu dönemde olaylar manipüleler ile meydana gelmiş olabilir. Plüton Akrep neslinin (1982-1995) zekâsı hafife alınmayacak derecede güçlüdür ve bu kişilerin cinselliği yaşama biçimi eski nesillere göre daha derin, tutkulu ve gelişmiştir.

İyi haber şu ki, Dokuzuncu evden sonra Plüton artık sanırım yorulduğundan olacak daha ılımlı ve pozitif olmaya başlar…

Dokuzuncu ev Plüton ya da Plüton Yay

Yay felsefe, din, yüksek idealler, akademi ve farklı kültürleri temsil eder ve kişinin bu sefer fikirlere takıntılı olmasını, kendi bakış açısını kabul ettirmek için insanları zorlayabileceğini ya da eğer tek bir konuya takılırsa fanatikleşebileceğini gösterir. Diğerleri ile kıyaslandığında çok korkunç görünmüyor değil mi? Bu kişilerin farklı bakış açılarından beslenmeleri onlara Plüton’un bilgeliğini ve ikna gücünü verecektir.

Toplumsal olarak Plüton Yay dönemindeyken özgürleşme konuları bir hayli önem kazanmaktadır. Bu nedenle de boşanmalara, ayrılmalara bu dönemde fazlasıyla rastlamak mümkündür. Bunun yanında terör olayları da artar. Yüksek öğretim ve din konuları odak noktası haline gelmiştir. Plüton Yay nesli ise gerçeğin peşinden gitmeyi hedefleyen, özgürlüklerine düşkün, hak hukuk arayan bir yapıya sahiptir.

Onuncu ev Plüton ya da Plüton Oğlak

Kariyer, kaynaklar, yönetim ve para ile ilgili olarak tabi ki bütün evlerde olduğu gibi takıntı getirir, öte yandan müthiş bir gücü de yanında getirir. Kişiyi deli gibi çalıştırır, uğraştırır ama başarması için de destek olur. Toplum önünde olmasını sağlar, otorite ile sorun yaratır ama toplumda iz bırakmasını da sağlar. Kişiye karizma verir.

Toplumsal olarak 2008’den 2024’e kadar Plüton Oğlak burcundadır. Bu dönemde disiplini, gücü, yönetmeyi, ihtirası, iş hayatını ön plana alacaktır. Elbette Oğlak burcunun kısıtlayıcılığı da devrede olacaktır. Bu dönemde devletlerin baskıcı yönetim şekilleriyle karşı karşıya kalmak beklendik bir durumdur. Savaşlar, ekonomik anlamda değişmeler de yine Plüton Oğlak döneminin bir etkisidir. Plüton Oğlak nesli ise disiplinli, inatçı, gözü kara ve despot özellikler göstermeye yatkındır.

On birinci ev Plüton ya da Plüton Kova

Bu evde çevrenizdeki kişilerden güç aldığınız bir etkisi olur. Güçlü dostlarınız olur, ters bir etki aldığında ise dostları kaybetme, onlardan zarar görme, Plütonik insanlarla sıklıkla karşılaşma (yani bir tür Makyavellist diyebiliriz). Teknoloji ve bilim etkisi ise kişiyi bir konuda derinleşerek bunda icatlar ya da gizli uğraşlarla birlikte tarikatlara girme gibi yollara sokabilir.

Toplumsal olarak 2024’te Plüton’un Kova burcuna geçmesiyle başlayacak dönemdir. (Hani Hair filmindeki gibi Age of Aquarius) Yönetimin derinden sarsılacağı bir dönem beklenmektedir. Oğlak döneminde yapılan hataların, sınırlamaların bedelinin ağır ödeneceği düşünülmektedir. Özgürlükçü, yenilikçi doğaya sahip olan Kova’nın bu dönemde teknolojiyi daha da ileri seviyeye taşıyacağı ön görülmektedir. Bu dönemde doğan çocukların da zeki, bilime düşkün, mucit, insan haklarına karşı fazlasıyla hassas olması beklenmektedir.

On ikinci ev Plüton ya da Plüton Balık

Bu evde ya da Balık’ta Plüton kişinin kendi içine kapanacağı büyük değişim dönüşümleri, inziyayı, derin bir kişiliği, yaşadığı değişim dönüşümleri sanat ya da edebi ifade ile toplumu dönüştürmek için kullanacağını gösterir

Toplumsal olarak 2043 yılında Plüton Balık burcuna geçtiği zaman ise sanat daha da önem kazanarak ön plana çıkacak. Bu dönemde aksaklık ve dalgınlıklardan dolayı yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyulacağı düşünülmektedir. Plüton Balık dönemi neslinin ise hassas, yardımsever, sanata yatkın olması beklenir.

PLÜTON’UN JENERASYONLARI

Plüton hangi gezegendeyse o jenerasyonu oluşturur ki yukarıda bahsetmiştim. Ailemizi, dostlarımızı, gençleri ve çocukları anlamak için en son kısaca bu dönemlere de bir göz atalım isterim.

Plüton Aslan (1939 – 1956): Plüton kişisel hayatınıza drama ve kendini gerçekleştirme azmini getirir. Hayatın anlam ve amacına, kaderin kişiye bir yol çizdiğine inanır. Bu kişiler kendini önemser, çalışmayı, kazanmayı amaç edinir. Onlar için çocuk bir bireyden öte kendinin bir uzantısıdır. Kendinden olduğu kadar etrafından da yüksek beklentileri vardır. (Al işte anne babam!)

Plüton Başak (1957 – 1970): Bu kişiler çok ama çok çalışır, üstelik de insanlığın iyiliği için çalışır. Kendine koyduğu standartlar çok yüksektir. Büyük değişiklikler yaşamazlar ama başkalarına ilham olmak ve onlarda değişikliler yaşatmak isterler. (sanırım koç ve mentorların çoğu bu döneme düşüyor…tıptaki bir çok gelişmeyi ve ilerlemeyi sağlayanlar da bu dönemin insanları)

Plüton Terazi (1971 – 1984): Bu nesil ilişkiler konusunda zorlanır, sanırım bundadır ki neredeyse evli arkadaşım kalmadı. Bu kişiler adalet konusunda kendi hakları ile ilgili olmasa bile toplumu iyileştirmek için çalışırlar ve toplumsal konulara hassasiyet gösterirler. Etik olarak Dünya’da pozitif bir değişiklik yaratmak isterler.

Plüton Akrep (1984  –  1995): Akrepler statükoyu sorgularlar, toplumun oturmuş değerleri ve yaşayışını zorlarlar. Özellikle cinsellikle ilgili konularda daha özgür ve özgün davranırlar. Rahat yaşamak ve az çalışmak ve mirasyedi gibi bir hayat sürmek isterler.

Plüton Yay (1995 –  2008): Yay Plüton kendisine döner ve bu konularla ilgili çalışma ister. Spritüal ve metafizik ilgisini çeker. Bundan da Dünya bu dönemdeyken astroloji, psikoloji, Yoga, felsefe, tarikatlar büyük yükselişe geçtir. Onlar kendilerini ve geleceklerini nasıl yaratacakları konusunu kafaya takmış bir nesildir. Anlam arayışları yüksektir.

Plüton Oğlak (2008 –  2023): Oğlak nesli dayanıklı, politika, toplum ve genel olarak çevresinde neler olup bittiğinin farkında olan. Saçmalığı hemen anlayan, çalışmayan sistemleri yok edip toplumu ilerletecek olan nesildir. Plüton bu neslin yardımcısı olsun çünkü Aslan, Başak ve Terazi’lerin yediği naneleri zavallım Oğlaklar temizleyecek.

Peki Plüton sonuçta bize neyi öğretir?

Küçük olabilirsin ama bu etkili olmayacağın anlamına gelmez

Yok etmek her zaman kötü olmayabilir, yeniyi inşa etmek için fırsat verir.

Ve intikam soğuk yenen bir yemektir!

 

Kaynakça 

Dharma Astroloji ders notları, Onedio.com, Wikihow.com, Astordeinst.com, Plüton in Astrology – Mari Silva, Astrolojide Öngörü Yöntemleri – Öner Döşer , Liveabout.com

0 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir